Luisteren: een nieuw album van Blur, en hier is het eerste nummer

Twaalf jaar hebben fans moeten wachten. Maar vandaag werd iedereen verrast: voor het eerst in al die tijd komt de Britse rockband Blur met een nieuw studioalbum. The Magic Whip verschijnt eind april. Luister hier vast het eerste nummer.

Blur tijdens een optreden in 2012. Foto AFP / Leon Neal

Twaalf jaar hebben fans moeten wachten. Het einde leek nabij. Maar vandaag werd iedereen verrast: voor het eerst in al die tijd komt de Britse rockband Blur met een nieuw studioalbum, zo maakten de leden bekend vanuit een Chinees restaurant. Het album, The Magic Whip, verschijnt eind april. En in juni staan ze meteen in Hyde Park in Londen.

Goed nieuws: het eerste nummer, Go Out, staat alvast online.

Luister naar Go Out van Blur op Spotify

En dit is de bijbehorende videoclip:

Het is voor Blur het eerste studioalbum sinds Think Tank uit 2003. De band van Damon Albarn, Graham Coxon, Dave Rowntree en Alex James haalde inspiratie uit een tripje naar Hong Kong, op dat moment een stad vol politieke onrust. Ze namen er meteen het album op. Ook reisde de band naar Noord-Korea, wat resulteerde in het nummer Pyongyang.

Bowie-inspiratie

Frontman Albarn omschreef het nieuwe nummer als “urban”. Het zou gebaseerd zijn op werk van David Bowie, zo rond de jaren zeventig. De band tweette ook vast de cover van het album: een neon-ijshoorntje, omringd door Chinese tekens.

En de tracklist:

Twitter avatar blurofficial blur #GoOut is one of 12 new songs featured on #TheMagicWhip Pre-order the album now and get the track instantly! http://t.co/YuF76fdeb2

Albarn zei vorig jaar tegen muziekblad NME dat er genoeg muziek was geschreven om een album te vullen, maar dat het nog niet van de grond kwam. Het was lastig afspraken te maken, het was buiten te warm geweest, enzovoorts, enzovoorts. En toch heeft de band het album gemaakt - ondanks alles.

Blur was naast Oasis en Pulp een van de bekendste bands in de jaren negentig. In 2003 ging de groep uit elkaar, maar in 2009 begonnen de bandleden weer een tour. Of ze ooit nog een album zouden maken, leek altijd onduidelijk.

Blur tijdens een optreden in Parijs, 2003.

    • Sterre van der Hee