Libië wil opheffing wapenembargo en hulp bij opbouwen leger

Libiërs herdenken op 17 februari de revolutie van vier jaar geleden, toen het regime van Khadaffi viel. EPA/STR

De officiële regering van Libië en Egypte hebben de VN-Veiligheidsraad gisteravond gevraagd om het wapenembargo tegen Libië op te heffen. Ook vroegen de landen hulp bij de opbouw van het Libische leger. Libië heeft die strijdmacht nodig om Islamitische Staat (IS) en andere extremistische groepen te kunnen aanpakken.

De Libische minister van Buitenlandse Zaken Mohamed Dayri zei daar gisteren over tegen de vijftienkoppige Veiligheidsraad:

“Libië heeft behoefte aan een zelfverzekerde houding van de internationale gemeenschap om ons te helpen de capaciteit van het leger te vergroten.”

Sinds de opstand tegen de vroegere dictator Moammar Gaddafi in 2011 is er een verbod op het leveren van wapens aan Libië. Een VN-commissie ziet er op toe dat dit embargo wordt nageleefd. Als de commissie met het verzoek instemt, dan kan de regering van Libië weer wapens en ander militair materieel invoeren.

Qatar roept ambassadeur Egypte terug om luchtaanvallen

Egypte, ook voorstander van opheffing van het embargo, voerde eerder deze week luchtaanvallen uit in Libië op doelwitten van Islamitische Staat. De organisatie had 21 koptische christenen uit Egypte in Libië vermoord.

De aanvallen zijn door Qatar veroordeeld; het land vindt dat Egypte met Qatar en andere Arabische staten eerst had moeten overleggen over de aanvallen. Dat de Egyptische ambassadeur in Doha Qatar heeft beschuldigd van het steunen van terrorisme viel ook niet goed. Het land heeft zijn ambassadeur uit Kairo teruggeroepen voor ‘overleg’.

    • Joost Pijpker