Kijk en vergelijk: het straatbeeld van Utrecht in 1528, 1649 en 1830

Zaterdagmiddag, de Oudegracht in Utrecht. Fietsen langs het water, hier en daar een straatmuzikant. En altijd die statige, vertrouwde Domtoren, die waakt over de stad. Maar hoe zag Utrecht er vroeger uit? Vergelijk het straatbeeld via deze interactieve website.

Beeld: www.bumos.nl/3dc/

Zaterdagmiddag, de Oudegracht in Utrecht. Het winkelpubliek dromt door de straten. Fietsen langs het water, vastgeketend aan hun felgekleurde kettingen. Hier en daar een straatmuzikant. En af en toe een blik omhoog richting die statige, vertrouwde Domtoren.

Dat is de Domstad. Totaal anders dan honderd, tweehonderd, driehonderd jaar geleden. Waar fietsen staan, was water, waar water was, liggen nu pleinen. Dat er toen ook mensen woonden, leefden en speelden, dat is moeilijk voor te stellen.

Hoewel het nu ietsje gemakkelijker wordt. Via een interactieve website (hier) bekijk je de stad zoals in 1528, 1649 en 1830, toen de Oudegracht nog een middeleeuwse haven was, en kun je zien hoe Utrecht veranderde onder keizer Karel V. Rond het begin van de renaissance zie je zelfs allerlei versierselen en ornamentjes op de gebouwen verschijnen - en alles in panorama.

Klik op de onderstaande afbeelding om de website te bekijken.
Beeld: www.bumos.nl/3dc/

3D-modellen

De website is gemaakt door Bunos Panography en Bouw van Utrecht, een erfgoedteam dat 3D-modellen ontwerpt. Momenteel zijn er modellen van de Domtoren, de Salvatorkerk en het Stadhuis in de maak. Hieronder een impressie.

    • Sterre van der Hee