India versterkt marine met forse aankopen

Nu China zich sterker doet gelden in het gebied van de Indische Oceaan, investeert de regering Modi stevig in India’s militaire capaciteit.

De Indiase regering heeft haar fiat gegeven aan de bouw van geavanceerde marineschepen ter waarde van ruim 7 miljard euro. De toestemming komt enkele maanden na het besluit extra onderzeeërs te bouwen. Beide projecten worden beschouwd als een reactie op de activiteiten van de Chinese marine in de Indische Oceaan.

Premier Narendra Modi riep persoonlijk het veiligheidscomité van zijn kabinet bijeen om het project goed te keuren. Sinds zijn aantreden vorig jaar heeft hij zich vastberaden getoond de Indiase strijdkrachten te moderniseren. Vanuit het leger en de marine werd onder de vorige regering gewaarschuwd dat de uitbreiding en modernisering te traag verliepen.

Het gaat om zeven stealth-fregatten, die zullen worden gebouwd op Indiase werven, ter ondersteuning van Modi’s ‘Make in India’-campagne. Volgens de Indiase pers werd eerder besloten tot de bouw van zes atoomonderzeeërs, ook voor ruim 7 miljard euro. Over de inhoud van dat project, dat onder strenge geheimhouding valt, is verder weinig bekend.

India voelt zich bedreigd door de toenemende Chinese aanwezigheid in de Indische Oceaan. Eind vorig jaar gaf Sri Lanka, vlak onder India’s zuidelijkste punt, toestemming voor het afmeren van Chinese onderzeeërs. Dat leidde in India tot ongerustheid.

Na het aantreden van Modi in mei vorig jaar werd eveneens het groene licht gegeven voor de oprichting van een Mountain Strike Corps langs de betwiste grens met China. Opbouw van het korps van ruim 90.000 militairen is in volle gang.

„China heeft regelmatig onze kant van de grens betreden”, zei luitenant-generaal b.d. Prakash Katoch, de voormalige commandant van India’s commando’s, onlangs. „De nieuwe premier moet ervoor zorgen dat onze grenzen goed worden beschermd. Dit kan niet zo doorgaan als voorheen.” China en India vochten in 1962 een korte oorlog uit, die India verloor.

    • Joeri Boom