Griekenland vraagt verlenging noodkrediet aan - Merkel en Tsipras bellen

Griekenland heeft een formele aanvraag ingediend voor verlenging van het huidige noodkrediet. Morgen gaat de eurogroep het voorstel bespreken. Duitsland laat echter al weten geen ‘substantiële oplossing’ in het voorstel te zien.

Een vrouw loopt langs het verlaten gebouw van de Nationale Bank van Griekenland in Athene. Foto: ANP/EPA/ORESTIS PANAGIOTOU

Griekenland heeft vanochtend een formele aanvraag ingediend voor verlenging van het huidige noodkrediet. Morgen gaat de eurogroep het voorstel bespreken. Duitsland wijst het voorstel in eerste instantie af, maar na een telefoongesprek tussen Merkel en Tsipras lijkt er toch ruimte te zijn voor onderhandelingen.

Update 20.15 uur:Deze avond hebben de Griekse premier Tsipras en bondskanselier Merkel 50 minuten met elkaar gebeld.

Twitter avatar tsipras_eu Alexis Tsipras Phone call w/Chancellor #Merkel earlier today: positive tone, and interest in finding a mutually beneficial solution for #Greece & #Eurozone

Een anonieme Duitse official meldde daarna aan persbureau Bloomberg dat Duitsland bereid is om het voorstel van de Grieken ‘als basis’ te zien voor onderhandelingen morgen. Ze zouden ook geen nieuw voorstel meer hoeven in te dienen.

Voorstel

Vanochtend meldde minister van Financiën en voorzitter van de eurogroep Dijsselbloem dat Griekenland een voorstel had ingediend voor verlenging van het huidige noodkrediet.

Twitter avatar J_Dijsselbloem Jeroen Dijsselbloem Received Greek request for six months extension.

Aanvankelijk was niet duidelijk wat het voorstel inhield, alleen dat het ging om een verlenging van het huidige noodkrediet met zes maanden. De Financial Times heeft de brief inmiddels online gezet.

De Griekse regering schrijft in de brief zes maanden verlenging te willen, om die periode te kunnen gebruiken om “samen en door alle ruimte te gebruiken die in de huidige afspraken staan” tot aanpassing van die afspraken te kunnen komen “op basis van voorstellen van aan de ene kant de Griekse regering en aan de andere kant de instituties [EU, ECB en IMF].” De Grieken zeggen verder toe geen eenzijdige actie meer te ondernemen die “de begrotingsafspraken, het economisch herstel en de financiële stabiliteit” zouden kunnen ondermijnen.

Wel een koerswijziging, maar geen u-bocht

Volgens NRC-correspondent Stephane Alonso betekent het verzoek van de Grieken wel een koerswijziging, maar is die niet onvoorwaardelijk.

“Dat de Grieken toch willen verlengen, is een draai. Maar in de brief stellen de Grieken wel voor die zes maanden respijt te gebruiken voor onderhandelingen over dit huidige programma en over hoe over Griekenland wordt geoordeeld na afloop. Dat is dus nogal een dubbele boodschap. Voor de Duitsers is het voorstel van de Grieken waarschijnlijk te vrijblijvend.”

Duitsland liet eerder vandaag bij monde van een woordvoerder van het ministerie van Financiën weten niks te zien in het voorstel van de Grieken. Het zou niet overeen komen met de afgesproken criteria in de eurogroep:

“De brief uit Athene biedt geen gedegen en substantiële oplossing.”

Slowakije ook negatief

Ook Slowakije heeft het voorstel van de Grieken inmiddels afgewezen, meldt de Financial Times.

“Verder dan dit zijn we niet bereid te gaan. Het zou onmogelijk zijn voor ons om aan onze burgers uit te leggen dat het ‘arme’ Slowakije Griekenland moet compenseren.”

De andere eurolanden hebben tot nu steeds voorgesteld het huidige programma te verlengen, maar dan wel met alle voorwaarden die aan die noodsteun zijn verbonden. Daar had de vorige Griekse regering zich ook aan gecommitteerd. Na die zes maanden zou dan gesproken kunnen worden over een nieuw steunprogramma met andere voorwaarden.

De nieuwe Griekse regering is echter tegen de opgelegde hervormingen. Volgens premier Tsipras wordt de Griekse economie kapot bezuinigd door de voorwaarden die aan de noodsteun is verbonden.

Morgen eurogroep

Duitsland en Slowakije lopen met hun oordeel vooruit op het overleg van de eurogroep dat voor morgen staat ingepland. Daar zal moeten blijken of het voorstel wordt aangenomen.

Twitter avatar J_Dijsselbloem Jeroen Dijsselbloem #Eurogroup Friday in Brussels as of 15.00.

Alonso:

“De Duitsers maken het werk van Dijsselbloem hiermee niet makkelijker. Het was sympathieker geweest als ze het tot morgen stil hadden gehouden. Het is moeilijk om te zeggen wat er morgen nu gaat uitkomen.”

De Europese Commissie liet eerder nog weten ‘positief’ te zijn over de stap van Griekenland. Een woordvoerder sprak de hoop uit dat de betrokken partijen tot een ‘redelijk compromis’ kunnen komen.

Ultimatum tot morgen

Griekenland had afgelopen week al aangegeven op verlenging van het noodkrediet aan te sturen. Het verzoek van de Grieken komt een dag voor een ultimatum van de eurogroep afloopt.

Eerder wilde de regering van de nieuwe premier Tsipras een einde aan het huidige programma en een nieuw overbruggingskrediet van vier maanden. In die periode zou het land met schuldeisers onderhandelen over een nieuwe regeling voor het terugbetalen van de enorme staatsschuld. De ingrijpende hervormingen die het land van de EU moet doorvoeren, zouden in die periode worden uitgesteld. Dat voorstel kon echter niet rekenen op steun vanuit de eurogroep.

Lees vandaag op nrc.nl: In 5 minuten bijgepraat - waarom het een cruciale dag is voor Griekenland

    • Eva Smal
    • Philippus Zandstra