Goede jaarcijfers voor Randstad: 340 miljoen euro winst

Randstad heeft een goed jaar achter de rug. De winst steeg met bijna de helft naar 340 miljoen euro. Foto ANP/LEX VAN LIESHOUT

Het gaat „schoorvoetend beter” met de wereldeconomie, volgens topman Jacques van den Broek van Randstad. Het een na grootste uitzendconcern ter wereld (29.000 medewerkers in 39 landen) presenteerde vanochtend goede jaarcijfers en keert een recorddividend uit van 1,29 euro per aandeel.

De beurzen reageerden positief op de bedrijfsresultaten. Op de AEX stond de koers van het aandeel Randstad vanochtend bijna 5 procent in de plus op ruim 50 euro.

De omzet van Randstad steeg in het laatste kwartaal van 2014 met 5 procent tot 4,5 miljard euro in vergelijking met dezelfde periode in 2013. De nettowinst steeg met 44 procent tot 78 miljoen euro ten opzichte van het laatste kwartaal in 2013.

Sneeuw is van invloed

Op jaarbasis groeide de omzet van de uitzender uit Diemen met 4 procent tot 17,2 miljard euro. De nettowinst groeide met bijna de helft tot 340 miljoen euro.
De economische groei in de Verenigde Staten, de grootste markt voor Randstad die een kwart van de omzet vertegenwoordigt, omschrijft Van den Broek aan de telefoon als „stabiel” – ondanks een terugval eind vorig jaar:

“Het heeft alleen enorm gesneeuwd in het Noordoosten van de VS, bij steden zoals Boston en Chicago. Dan zie je dat het aantal gesprekken met kandidaten voor banen achterblijft.”

De omzet in Nederland, de derde markt voor Randstad na Frankrijk, steeg op jaarbasis met 2 procent tot 2,8 miljard euro. Maar de groei versnelt enigszins en in januari van dit jaar groeide de omzet over alle sectoren met 11 procent, vooral in het midden- en kleinbedrijf en voor hoogopgeleide ‘professionals’.

Reorganisatie voor Yacht

De omzet van Yacht, het bedrijf van de Randstad holding dat zich met name op professionals richt, daalde echter met 4 procent. Een van de redenen is dat Yacht is gespecialiseerd in detachering van werkenden voor een vastgelegde periode en vergoeding, terwijl veel werkgevers tegenwoordig liever met freelancers werken, zegt Van den Broek. Yacht wordt eind dit jaar gereorganiseerd en deels samengevoegd met Randstad en Tempo-Team, een ander merk van de holding. Yacht moet hét Randstad-merk voor hoogopgeleiden worden.

Frankrijk en Duitsland blijven moeilijke markten voor Randstad. De politieke spanningen met Rusland en de prominente rol van de Duitse Bondskanselier Angela Merkel in het vredesproces in Oekraïne drukken mede het consumentenvertrouwen in Duitsland, denkt Van den Broek.

In Japan, China, Australië en Latijns-Amerika doet Randstad het goed. De organische groei van de omzet in alle regio’s was zo’n 15 procent. Het aantal vaste contracten dat Randstad kreeg, een indicator voor groei, steeg het afgelopen laatste kwartaal wereldwijd met 20 procent in vergelijking met een jaar eerder.

Lees op NRCQ: Randstad hield bij of jij een hoofddoekje droeg (€)

    • Eppo König