Een kleine Hollywood-studio domineert bij de Oscars

Foto AFP

Wat gebeurde er in de VS terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

De Oscars komen eraan en dat is vooral voor Fox een feestelijk moment. Los van Michael Keaton en Reese Witherspoon is Fox Searchlight Pictures bij voorbaat de grote winnaar. De Hollywood-studio voor ‘kleine’ films - onderdeel van enteraintmentgigant Fox - heeft meer nominaties dan alle anderen.

De New York Times schrijft over het succes van de bescheiden studio, aanzienlijk kleiner dan Warner Brothers en op de hielen gezeten door de Weinstein Company van Harvey Weinstein, die de politiek en machinaties van de Oscars beter begrijpt dan wie dan ook. Fox Searchlight heeft twintig nominaties, waaronder twee keer beste film (Birdman en The Grand Budapest Hotel) en twee actrices (Reese Witherspoon en Laura Dern in Wild).

“Terwijl superhelden en getekende fantasie de wereldwijde markplaats voeden”, aldus de Times, “beïnvloeden de boetiekstudio’s van Hollywood de cultuur nog altijd met films over ras, verlossing en de eindeloze complexiteit van de menselijke psyche. Onder deze kleinere studio’s doet Fox Searchlight het erg goed.”

Elon Musk is geen heilige

Alles wat Elon Musk doet, lijkt cool te zijn. Private raketten, elektrische auto’s, zonne-energie, een futuristische flitstrein in Californië. Zijn ondernemingslust heeft Musk schatrijk gemaakt, maar beleggers beginnen een beetje sceptisch te worden over zijn bedrijven.

USA Today heeft een sussend stuk over de man die soms als heilige wordt omschreven in de Amerikaanse media. Met name automaker Tesla en elektriciteitsbedrijf Solar City zijn niet langer hoogvliegers van de beurs. Het gaat de afgelopen maanden minder:

“Die bedrijven waren de afgelopen jaren darlings van beleggers, maar ze vallen terug nu beleggers zich afvragen wat ze eigenlijk bereid zijn te betalen om bij de club van Musk te horen.”

Voor de aanhoudende beleggers blijven de avonturen van Musk trouwens wel de moeite waard. Wie tenminste twee jaar geleden investeerde in Solar City of Tesla zag zijn aandelen enorm in waarde stijgen sinds 2013: respectievelijk 221 en 452 procent.

Het spijt de concurrenten van Sony echt

Het gebeurt niet zo vaak dat de toplieden van grote Hollywood-studio’s hun ongelijk toegeven, dus als het gebeurt klinkt er een amen in de tech- en entertainmentmedia. In dit geval kwam Kevin Tsujihara van Warner Brothers met zijn mea culpa op een conferentie van Re/code: een extra reden waarom deze tech-site zijn schuldbekentenis breed uitmeet.

De concurrenten van Sony hadden veel meer steun moeten geven aan Sony toen die studio eind vorig jaar werd gehackt voor een agressief hackerscollectief, zei Tsujihara woensdag.

“We hadden veel meer kunnen en moeten doen voor Michael en Sony.”

Michael Lynton is de topman van Sony Pictures.

De nasleep van die hack - een reactie op de komische film The Interview - eiste kort geleden een slachtoffer in de top van de onderneming: topvrouw Amy Pascal vertrok, nadat haar persoonlijke gedachten over - onder anderen - Barack Obama en Angelina Jolie op straat waren komen te liggen.

Dat Tsujihara nu spijt heeft is aardig, maar zoals Re/code schrijft:

“De grote concurrenten van Sony boden het tegendeel van steun. In plaats daarvan probeerden ze The Interview uit de bioscopen te houden, want ze waren bang dat bezoekers zouden wegblijven uit de bioscoop nadat de hackers hun veiligheid hadden bedreigd.”

Het was een misrekening: de zalen zaten vol zodra de film werd getoond, en ook online was The Interview film een succes. In totaal haalde film elf miljoen dollar (9,65 miljoen euro) binnen.

    • Diederik van Hoogstraten