Atlete Herzog twee jaar geschorst

Adrienne Herzog Foto Jerry Lampen/ANP

Langeafstandsloper Adrienne Herzog (29) is voor twee jaar geschorst wegens doping. Het Instituut Sportrechtspraak (ISR) – het tuchtcollege waaraan een aantal sportbonden zijn strafzaken heeft uitbesteed – acht bewezen dat de atlete het verboden hormoon testosteron heeft gebruikt.

Na een vliegende controle, vorig jaar maart in Herzogs Amerikaanse woonplaats Boulder, bleek de testosteronwaarde in haar urine met 4.4 net boven de toegestane norm van 4. Om vast te stellen dat er sprake is van lichaamsvreemd testosteron is in dat geval een tweede test – volgens de zogeheten IRMS-methode – noodzakelijk. Die tweede controle, in combinatie met een positieve uitslag van de contra-expertise, heeft het ISR overtuigd van Herzogs schuld. De atlete ontkent en zegt het tegendeel te kunnen bewijzen. Ze overweegt nog een beroepsprocedure.