Reinventing the Royals

BBC 2,

22.00-23.00u

In het tweeluik Reinventing the Royals onderzoekt journalist Steve Hewlett de gespannen relatie tussen het Britse koningshuis en de media. In Groot-Brittannië ontstond rumoer toen de oorspronkelijke uitzending in januari op het laatste moment werd geschrapt nadat advocaten van de koninklijke familie van zich lieten horen. Volgens de BBC ging dit over het gebruik van bepaalde archiefbeelden en is de documentaire verder niet aangepast. Het eerste deel richt zich op de periode na de tragische dood van prinses Diana in 1997. Een groot deel van de Britse bevolking keerde zich in die tijd tegen de koninklijke familie. Vooral prins Charles kreeg het zwaar te verduren. Om zijn slechte imago te herstellen huurde hij spindoctor Mark Bolland in. Met zijn controversiële pr-tactieken wist Bolland buiten het paleis goede resultaten te boeken, maar hij maakte zich bij andere leden van de koninklijke familie niet geliefd.

Aan het woord komen onder andere Alastair Campbell (woordvoerder van de premier Tony Blair) en Sandy Henney, de woordvoerder van Charles ten tijde van de dood van Diana. In het tweede deel aandacht voor de nieuwe generatie. Hoe gaan de prinsen William en Harry om met de pers?