Dit schrijven andere media vandaag

Foto ANP

Wat zijn de belangrijkste zakelijke verhalen van andere media vandaag?

Het is de tijd van het jaar voor belastingfraude. Dat wil zeggen: het aanpakken van fraudeurs, in het bijzonder belastingadviseurs die willens en wetens de Belastingdienst oplichten met nep-aftrekposten en valse informatie.

De Volkskrant beschrijft hoe de FIOD en politie de afgelopen dagen invallen hebben gedaan bij belastingadviseurs in Den Haag, Utrecht, Soest, Haarlem, Doetinchem, Spaarndam en ’s-Heerenberg. Vijf van hen zijn verdacht, drie zijn er daadwerkelijk opgepakt.

De belastingadviseurs voeren bijvoorbeeld zorgkosten op die niet zijn gemaakt of gefingeerde giften aan goede doelen, aldus de krant.

“Doel is om zo veel mogelijk geld van de belasting terug te krijgen. De verdachte adviseurs zijn professionals.”

Dop Kruimel, officier van justitie van het Functioneel Parket, benadrukt dat iedereen verantwoordelijk is voor zijn eigen belastingformulier. Maar als een adviseur met opzet foutieve informatie levert, “is het misschien nog wel erger”, vindt zij.

Zelfs de vakbonden begrijpen Blokker

Ook de FNV ziet het in: banenvermindering is nodig om de toekomst van winkelketen Blokker veilig te stellen. FNV-bestuurder Ton van Lieshout zei dit woensdag in te zien na overleg met de Blokker-directie, aldus de Telegraaf.

Ook Agostino di Giacomo Russo van CNV zei op basis van de financiële en strategische informatie die Blokker woensdag verstrekte “in te zien dat er gereorganiseerd moet worden bij Blokker”.

De vakbonden maken zich volgens de krant wel zorgen over de flexibilisering van de werktijden die Blokker wil doorvoeren. Zij vrezen dat werknemers ‘kleine contracten’ krijgen waar nauwelijks van valt te leven.

Wegwezen - maar neem twee miljoen mee

In ander topliedennieuws: het kan zin hebben om vervroegd op te stappen. Financiële zin. Neem René Hooft Graafland van Heineken. In mei stopt hij, om het met twee miljoen euro rustig aan te kunnen doen. Dat blijkt uit het jaarverslag van Heineken dat gisteren openbaar werd, bericht RTLZ.

Vanwaar de niet geringe vertrekpremie rond het ontslag dat ‘in onderling overleg’ overeen schijnt te zijn gekomen? Omdat hij wordt doorbetaald totdat hij de leeftijd van 62 bereikt. En dat is de leeftijd waarop bestuurders bij Heineken met pensioen gaan. “Het betekent dat Hooft Graafland nog twee jaar en vijf maanden wordt door betaald”, aldus RTLZ.

De gouden handdruk bestaat dus nog, blijkt weer. NRC Q had onlangs trouwens advies voor hen die zijn heengezonden - en ook voor de stervelingen die het slechts met een handdrukje moeten stellen. Tip drie, en niet alleen vanwege het weer: verhuis naar Spanje.

    • Diederik van Hoogstraten