De regels aan de Italiaanse laars gelapt

Niets leukers dan wijnmakers die de regels van de hogere wijnautoriteit aan de laars lappen. In dit geval, aan de Italiaanse. Zo is daar op Sardinië Alessandro Dettori. Een producent die ondanks of juist door zijn recalcitrante wijnmaakgedrag beschouwd wordt als de meest spraakmakende van het eiland. Dettori wenst lekkerder, en vooral ook onalledaagsere wijn te maken dan de DOC-regels toestaan.

Zo is hij aan de slag gegaan met de pascale, een lokale druif die het eiland waarschijnlijk te danken heeft aan de tijd dat de Spanjaarden het er voor het zeggen hadden, van 1323 tot 1720. Ofschoon ook Toscane als oorsprong wordt genoemd.

Nu werd en wordt de druif eigenlijk nooit solo gebruikt. Te weinig kwaliteit. Maar Dettori heeft daar vanzelfsprekend een heel andere ideeën over. Hij heeft een prachtig podium voor ‘m gebouwd, waarop pascale vol overtuiging en karakter zijn kunsten vertoont.

Aldus genoot ik gedurende een avondvullende voorstelling van Dettori’s ‘Ottomarzo’, een natuurwijn uit 2011, gemaakt met druifeigen gisten, ongeklaard en ongefilterd. En omdat Dettori niet zo van hout houdt, gelagerd op cement en glas.

In mijn eigen glas tref ik een opeenstapeling aan geuren en smaken, soms direct, dan weer weg zwevend. Ondanks de ‘veelheid’ toch uiterst transparant en zelfs dorstlessend. Pruimen, wat zure kersen, het parfum van cacao, een zweem leer, exotische specerijen.

Fascinerende wijn.

Vragen om een encore ligt voor de hand.

Vinoblesse. € 22,50

    • Harold Hamersma