De nieuwe appel wordt nooit bruin

Door het inbouwen van appelgenen heeft een Canadees bedrijf een altijd frisse appel gemaakt.

Nieuwe appel (rechts) wordt niet bruin.

Voor het eerst komt er – in de Verenigde Staten – een genetisch gemodificeerde appel op de markt. Het Canadese biotechnologiebedrijf Okanagan Specialty Fruits heeft toestemming gekregen voor zijn genetisch gemodificeerde appelbomen. De bomen geven Golden Delicious en Granny Smiths die ook na het snijden fris en geel blijven. Handig voor in voorverpakte salades of fruitbakjes.

Het Amerikaanse landbouwministerie vindt het risico op ongewenste verspreiding van de genappels verwaarloosbaar, zo meldde het deze week. En de bomen zouden ook niet vatbaarder voor ziektes en plagen zijn dan ‘gewone’ veredelde bomen.

Okanagan heeft in de appel vier appelgenen gebracht. De genen verhinderen de aanmaak van het enzym (PPO), dat gesneden appels bruin maakt. Het enzym had ook via een natuurlijke mutatie en kruisingen uitgeschakeld kunnen worden, maar dat had langer geduurd.

Op een ziekteresistente papayaboom op Hawaï na, zijn deze appelbomen van Okanagan nu wereldwijd de enige gentechfruitbomen op de markt. Er bestaat ook een Nederlandse gentechappel, maar deze wordt nog niet verkocht.

Sinds 1996 verbouwen landbouwers in de VS, Canada en Latijns Amerika vrijwel alleen nog gentechsoja, -katoen, -mais en -suikerbiet. Maar de Amerikaanse regering lijkt nu een nieuwe koers te varen: in november had het landbouwministerie ook al een gentech-frietaardappel toegelaten van aardappelproducent Simplot Company, hofleverancier van MacDonalds. Ook deze aardappel wordt minder snel bruin en zacht.

De voorstanders van biotechnologie hopen dat consumenten deze soort appels en aardappelen wel accepteren omdat ze geen ‘soortvreemde’ genen bevatten. De aardappel bevat vier ‘aardappelgenen’ die samen de productie van enzymen blokkeren welke het bederf tegen gaan.

Volgens Okanagan zitten in de Arctic Apples geen vreemde eiwitten en genen. Daarnaast zou de appel zelfs gezonder zijn dan gewone appels, omdat er minder anti-oxidanten in verloren gaan. De Amerikaanse voedselveiligheidsorganisatie FDA onderzoekt deze claim nog.

    • Marianne Heselmans