De Griekse tragedie rond de euro - dit zijn de hoofdpersonen

Minister van Financiën Yanis Varoufakis schreef gisteren in een ingezonden brief in NRC Handelsblad dat hij niet bluft, in zijn onderhandelingen met de Europese schuldeisers: "Wij zullen ongeacht de gevolgen stoppen met afspraken die verkeerd zijn voor Griekenland en verkeerd voor Europa.” Zijn achtergrond in de speltheorie heeft hem ervan overtuigd, dat het "pure waanzin” is om het lopend overleg tussen Griekenland en de landen van de eurozone te zien als "een onderhandelingsspel”. Foto AFP

Een game of chicken, zo is de strijd tussen Griekenland en de rest van de eurozone misschien wel het best te omschrijven - wie geeft er als eerste toe?

Sinds het overleg tussen de ministers van Financiën maandag mislukte, liggen de twee op ramkoers: Griekenland wil van de andere landen een overbruggingskrediet van een paar maanden, om verder te kunnen overleggen met zijn schuldeisers. De andere eurolanden kunnen alleen leven met een verlenging van het huidige noodprogramma voor Griekenland, inclusief alle strenge voorwaarden (bezuinigingen, hervormingen) die er bij horen. Vanochtend lijkt Griekenland een beetje te hebben toegegeven, maar Duitsland is nog niet tevreden.

Het verzoek komt net op tijd; de eurogroep had Griekenland tot morgen gegeven om tot een compromis te komen. Dan overlegt de eurozone over het Griekse voorstel. Wie zijn de hoofdrolspelers in deze Europese rampweek?

Lees ook: De Griekse minister van Financiën heeft zijn eigen filmposter

    • Jacco Hupkens
    • Bas van Kooij