D66: asielgezin vastgezet tegen belofte Teeven in

D66 wil opheldering van staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie, VVD) over het opsluiten van een asielgezin met twee kleine kinderen. Volgens Tweede Kamerlid Gerard Schouw is vastzetten van het uitgeprocedeerde gezin in strijd met een belofte die Teeven twee weken geleden deed in de Kamer. De staatssecretaris zegde toe dat gezinnen met jonge kinderen die geen verblijfsvergunning krijgen, niet meer voor uitzetting in detentie worden geplaatst.

In bepaalde gevallen is opsluiten nog wel mogelijk, maar dan moeten de belangen van het kind bij het besluit daartoe zijn meegewogen. Volgens Schouw is dat hier niet gebeurd.

Het bericht over het opgesloten asielgezin bereikte Schouw via Defence for Children. Volgens deze organisatie, die opkomt voor de rechten van kinderen, is het „kwetsbare gezin” in een ‘gesloten gezinsvoorziening’ in Zeist geplaatst. Het gaat om een Russisch gezin met twee jongetjes van vijf en zes jaar. De moeder is zwanger. Zij en een van de kinderen waren volgens Defence for Children onder behandeling bij een psychiater.

De discussie of kinderen van asielzoekers wel of niet in detentie mogen worden geplaatst, loopt al langer. Schouw: „Het leek er even op dat er definitief een einde aan deze praktijken was gekomen, maar nu blijkt niets minder waar. Daarom wil ik zo snel mogelijk opheldering van Teeven. Zelfs de rechter oordeelde keer op keer dat dit niet mag.”