Chelsea-supporters tonen dat racisme nog altijd bestaat in het voetbal

Een beeld uit het filmpje waarin de 33-jarige Souleymane tegengehouden door Chelsea-fans als hij de metro in wil stappen. Foto screenshot YouTube

Hij wilde gewoon met de metro naar huis. Maar opstandige Chelsea-supporters hielden de 33-jarige Souleymane tegen vanwege zijn huidskleur. Het filmpje van het voorval ging de hele wereld over. Vandaag publiceerde de Franse krant Le Parisien een interview met het Franse slachtoffer van Mauritaanse afkomst.

“We’re racist, we’re racist, and that’s the way we like it.”

Als je bij het zien van het filmpje nog twijfel had over de intenties van de Engelse supporters, dan nemen ze die zelf met hun gezang net zo snel weer weg. Het is dinsdagavond en de wedstrijd PSG - Chelsea staat op het programma in de achtste finales van de Champions League. Bij het metrostation Richelieu-Drouot wil Souleymane, die in de buurt werkt, opstappen. De metro zit vol met Chelsea-fans die met lijn 9 op weg zijn naar de haltes Exelmans of Porte de Saint-Cloud nabij het stadion Parc de Princes.

‘Het heeft geen zin’

Tot drie keer toe probeert Souleymane, die in Parijs is geboren, de metro in te stappen. Net zo vaak wordt hij weer naar buiten geduwd. Daarbij verliest hij zijn telefoon. Ondanks dat hij de Engelsen niet verstaat, is het hem volledig duidelijk waar het over gaat:

“Ik begreep de betekenis van hun woorden niet. Ik wist alleen dat het Chelsea-supporters waren. En ik begreep ook dat ze me aanvielen vanwege de kleur van mijn huid.”

Toch maakt Souleymane zich niet al te druk over het voorval. Dat heeft volgens hem geen zin, zegt hij tegen Le Parisien:

“Weet je, ik leef met racisme. Ik was niet echt verrast door wat er gebeurde, alhoewel het me voor het eerst in de metro overkwam.”

Toch aangifte

Compleet onbewust over dat hij is gefilmd gaat Souleymane naar zijn huis in Val D’Oise en zegt hij verder niets tegen zijn vrouw of kinderen over wat er is gebeurd. Maar zodra het filmpje online komt zorgt het voor veel ophef.

Twitter avatar GaryLineker Gary Lineker Just saw the video of the Chelsea mob’s deplorable behaviour and racist chants. Sickening, embarrassing, moronic, disgraceful.

Chelsea heeft inmiddels op de eigen website getuigen van het incident opgeroepen zich te melden. Ook Sepp Blatter, voorzitter van de FIFA, bemoeide zich ermee:

Twitter avatar SeppBlatter Joseph S Blatter I also condemn the actions of a small group of Chelsea fans in Paris. There is no place for racism in football!

Extra pijnlijk is dat de UEFA al jaren probeert racisme uit het voetbal te verbannen met grote campagnes en reclamefilmpjes.

Gesterkt door alle aandacht heeft Souleymane nu alsnog besloten aangifte te doen.

“Deze Engelse fans moeten worden gevonden, bestraft en opgesloten. Wat er is gebeurd mag niet onbestraft blijven.”

    • Sam de Voogt