Brasem in donker bier

illustratie jet peters

Liever Lokaal is een vuistdik werk over koken met Nederlandse producten en werd gemaakt onder de vlag van de internationale Slow Food beweging. René Zanderink is voorzitter van de Ark van Smaak, een van de afdelingen van Slow Food Nederland. In zijn voorwoord bij het boek schrijft hij dat de gemiddelde Nederlander zijn hele leven krap vijftien soorten vis eet, terwijl er in onze eigen wateren al honderden eetbare soorten zwemmen.

Zoals de brasem. Een vis waar je wat voor over moet hebben, want hij zit barstensvol graten en de gemiddelde visboer zal u met grote ogen aankijken wanneer u ernaar vraagt. De echte diehards krijgen van de makers van Liever Lokaal het advies om contact te zoeken met een visser van de Organisatie voor Beroepsvissers en ernaar te vragen. De wat praktischer ingestelde mens mag dit recept in plaats van met brasem gelukkig ook met een andere zoetwatervis maken. Aan die combinatie vis, bier, knolselderij en boter is namelijk helemaal niets verkeerd.

    • Janneke Vreugdenhil