Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politie, recht en criminaliteit

Nieuwe rellen met fans Feyenoord in Rome - celstraffen uitgedeeld

Supporters van Feyenoord bij de rellen tussen de politie en andere voetbalfans in het centrum van Rome, Italië/
Supporters van Feyenoord bij de rellen tussen de politie en andere voetbalfans in het centrum van Rome, Italië/ Foto AP / Gregorio Borgia

In het centrum van Rome zijn opnieuw rellen uitgebroken tussen de politie en fans van Feyenoord. Op de Spaanse trappen op het Piazza di Spagna (maps) bekogelden relschoppers de agenten met flessen en rookbommen, schrijft persdienst ANP. De politie heeft de menigte uiteengedreven.

Na afloop zagen de Spaanse trappen eruit als “een slagveld”, meldt het Italiaanse persbureau ANSA. Enkele agenten raakten gewond, scooters en prullenbakken waren beschadigd.

Update 18.39 uur: Drie relschoppers hebben een celstraf van zestien maanden gekregen, meldt persdienst ANP. Zes fans kregen acht maanden cel. Twee troffen een schikking en kregen daardoor een boete van 40.000 euro.

Update 19.49: De rellen hebben - anders dan wij net meldden op deze site - waarschijnlijk geen gevolgen voor de toekomstige deelname van Feyenoord aan de Europese competitie. De Rotterdamse club heeft bij de UEFA een slechte naam, zegt sportredacteur Erik van der Walle, maar de Europese voetbalfederatie liet gisteren weten dat ingrijpen na racistische of geweldsincidenten buiten het stadion niet tot haar bevoegdheden hoort.

In 2007 werd Feyenoord voor een jaar geschorst na rellen in 2006 in Nancy. De jaren daaraan voorafgaand waren er een tiental incidenten met Feyenoordfans. De naam van de club bij UEFA is dus niet al te best.

openbare geweldpleging

Gisteravond zijn al 33 fans van Feyenoord opgepakt bij rellen in Rome. Ze worden verdacht van openbare geweldpleging. 23 mannen, allen tussen de 20 en 28 jaar oud, zitten nog vast. Acht supporters hebben een boete van 45.000 euro gekregen en mogen niet langer in Rome blijven. De voorgeleide fans hadden zichtbare verwondingen in het gezicht.

De grootste groep supporters werd rond 22.00 uur opgepakt op Campo de’ Fiori (maps) in het centrum van Rome. Ze zouden met flessen en vuurwerk naar politieagenten hebben gegooid. Zes agenten raakten gewond. Later die avond zijn enkele andere fans gearresteerd in de winkelstraat Via del Corso (maps).

beeld van de rellen

Vandaag heeft de Italiaanse politie beelden van de rellen gepubliceerd, waarop te zien is hoe de fans brandstichten op straat, flessen en verkeersborden gooien en hekken omvertrekken. Ze scanderen Nederlandse leuzen over Feyenoord en over joden.

wedstrijd vanavond

Feyenoord speelt vanavond tegen AS Roma. Vanmiddag verzamelen de fans in het stadspark Villa Borghese, waar ze een entreebewijs voor de wedstrijd krijgen en met bussen naar het stadion vertrekken. Zo’n zesduizend supporters zouden voor de wedstrijd naar Rome zijn gekomen. Niet iedereen heeft een kaartje.

In sommige gebieden van de stad geldt tot vanavond laat een alcoholverbod.