Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Onderwijs

Bezetters Bungehuis UvA moeten weg, maar onduidelijk of ze ook gaan

De bezetters van het Bungehuis in het centrum van Amsterdam moeten het gebouw op korte termijn verlaten. Als ze dat niet doen, moeten ze een dwangsom van 1.000 euro per dag betalen, besloot de rechter vandaag.

Studenten verzamelen in de rechtszaal voor het kort geding dat de Universiteit van Amsterdam heeft aangespannen, nadat actievoerders het Bungehuis dagenlang bezet hielden.
Studenten verzamelen in de rechtszaal voor het kort geding dat de Universiteit van Amsterdam heeft aangespannen, nadat actievoerders het Bungehuis dagenlang bezet hielden. Foto ANP / Remko de Waal

De bezetters van het Bungehuis in het centrum van Amsterdam (maps) moeten het universiteitsgebouw op korte termijn verlaten. Als ze dat niet doen, moeten ze een dwangsom van 1.000 euro per dag betalen, besloot de rechter vandaag.

Update 19.52 uur: Of de bezetters ook gaan vertrekken, is nog onduidelijk. Journalist Sterre van der Hee is in het Bungehuis:

Twitter avatar SterrevdH Sterre van der Hee Handen omhoog voor wie wil blijven vanavond. Minderheid. #bungehuis http://t.co/VVY3o7xSJd
Twitter avatar SterrevdH Sterre van der Hee Grote acties straks? Nog geen idee, zeggen sprekers. Moet allemaal “democratisch overlegd worden”. #bungehuis
Twitter avatar SterrevdH Sterre van der Hee Vanavond nog bijeenkomsten, overleg over voortzetting. Weer luid applaus.

De Nieuwe Universiteit

De Universiteit van Amsterdam (UvA) had een kort geding aangespannen tegen de actievoerders die het gebouw bezetten. Het Bungehuis aan de Spuistraat, een gebouw van de faculteit geesteswetenschappen van de UvA, wordt sinds vrijdagochtend bezet. De actievoerders noemen zich De Nieuwe Universiteit (DNU) en zijn ontevreden over de bezuinigingsplannen van het bestuur. De universiteit wilde met de bezetters praten, mits zij het gebouw zouden verlaten. De bezetters willen pas vertrekken als ze de toezegging hadden dat hun eisen worden ingewilligd. De UvA sprak van chantage.

NRC-redacteur Michiel Dekker sprak met enkele bezetters.

“Zij weten nog niet of ze weggaan, dat is van de persoon afhankelijk. Ze zijn er nog niet over uit, dus kan de universiteit ook niet zeggen wat ze gaan doen.”

dialoog

Louise Gunning, voorzitter van het College van Bestuur van de UvA, is “blij met de uitkomst”, meldt de UvA-website.

“We gaan ervan uit dat de bezetters nu uit zichzelf het gebouw verlaten, zodat medewerkers en studenten vanaf maandag gewoon weer aan de slag kunnen met onderwijs en onderzoek in het Bungehuis. Daarnaast gaan we op korte termijn in dialoog met studenten en medewerkers om de thema’s die spelen te bespreken.”

Maandag om 13.30 uur gaan studenten en medewerkers met het College van Bestuur in gesprek.

Twitter avatar FoliaWeb Folia Web Gunning: ‘Komende maandagen gaan we praten in SPUI25. Hoop dat bezetters daar ook zijn en dat Bungehuis dan weer in gebruik is.’ #Bungehuis