Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

108,2 miljoen euro verlies voor BAM, afschrijving op vastgoed

Foto ANP/KOEN VAN WEEL

BAM, het grootste bouwbedrijf van Nederland, heeft over 2014 een nettoverlies geleden van 108,2 miljoen euro. Het bedrijf moest afschrijven op de vastgoedactiviteiten in Nederland en was tevens gedwongen om af te boeken op de aanleg van twee tolwegen in Ierland.

Dat meldt BAM vanochtend. In 2013 boekte het bedrijf nog een winst van 46,2 miljoen euro. De omzet steeg afgelopen jaar met 4 procent naar 7,3 miljard euro. Wegens het verlies wordt er geen dividend uitgekeerd.

Het bedrijf zit in een herstructureringsprogramma dat dit jaar waarschijnlijk 30 miljoen euro zal kosten. Op termijn moet daarmee een kostenbesparing van 100 miljoen euro gerealiseerd worden.

BAM bouwde te goedkoop

Het bedrijf zit in een onrustige periode, zoals NRC-redacteur Carola Houtekamer vandaag schrijft:

“Een strop van 68 miljoen euro bij twee bouwprojecten in Duitsland en Groot-Brittannië, afgelopen zomer. Een rapport van een analist van Kempen & Co die BAM een ‘tikkende tijdbom van potentiële probleemprojecten’ noemt. Topman Nico de Vries die eerder opstapt. De aankondiging, in oktober, van opvolger Van Wingerden om nog eens 650 banen te schrappen. En het nieuws dat BAM 116 miljoen euro moet afschrijven op ontwikkelrechten op grond en twee toch niet zo lucratieve Ierse tolwegcontracten.”

Het bedrijf heeft de afgelopen paar jaar te goedkoop willen bouwen om het hoofd te bieden aan de moordende concurrentie op de vastgoedmarkt. Grote en complexe projecten vielen zo duurder uit. In een interview met NRC Handelsblad (€) liet de vorig jaar aangetreden topman Rob van Wingerden weten dat BAM zo niet meer te werk gaat:

“Een deel van onze portefeuille is nog op de oude manier aangenomen – zo’n 20 tot 30 procent. Bij die projecten is het risico iets groter. Nu worden projecten aangenomen op basis van bredere kennis.”

Lees op NRCQ: Houdt BAM nu eindelijk eens op met te goedkoop bouwen? (€) en Topman Van Wingerden mag de problemen van BAM oplossen(€)