Athene stevent af op concessie

Het spel van loven, bieden en bluffen duurt voort. Syriza zal mogelijk snel een eerste verkiezingsbelofte moeten breken.

De Nederlandse eurogroepvoorzitter Dijsselbloem (l)en zijn Griekse collegaVaroufakis (r). Foto Kostas Tsironis / Reuters

Dit is niet het moment voor spelletjes, schreef de Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis deze week in een opinie-artikel. Dat hij een achtergrond als speltheoreticus heeft betekent niet dat hij de eurozone nu met bluf en list onder druk zet bij de onderhandelingen over de kredietlijn voor Griekenland, zei hij.

Maar onderhandelingen zíjn een spel, zoals dezer dagen eens te meer duidelijk wordt. Er zijn zetten en tegenzetten, en anticipaties op tegenzetten. Niet voor niets maakte Griekenland gisteren de voorstellen openbaar die Varoufakis de afgelopen twee vergaderingen in Brussel heeft gedaan. Kijk eens hoever we al zijn gegaan, wil de minister zo laten zien. Maar de stukken tonen ook duidelijk op welke punten Athene niet wil meewerken.

Gisteren werd bekend dat Griekenland op één belangrijk punt zou toegeven aan de eisen van de andere achttien eurolanden: in plaats van in te zetten op een nieuw overbruggingskrediet, zou het een verlenging van het bestaande hulpprogramma vragen. Dat betekent dat het huidige raamwerk van steun in ruil voor hervormingen in stand blijft, terwijl regeringspartij Syriza juist aan de macht was gekomen met de belofte het land te bevrijden van de Europese bevoogding.

Griekenland houdt echter vast aan de eis dat de inhoud van het programma op belangrijke punten gewijzigd wordt. Dat is tenminste de boodschap die is te destilleren uit de openbaar gemaakte documenten. Vanmorgen hebben de Grieken het verlengingsverzoek ingediend, maar de details niet openbaar gemaakt. Het voorstel wordt vandaag op ambtenarenniveau besproken in Brussel. Morgenmiddag komen de ministers van Financiën bijeen, op de laatste dag van het door eurogroepvoorzitter Dijsselbloem gestelde ultimatum.

Er is over en weer veel wantrouwen. „De aanvraag zal zo worden geformuleerd dat zowel de Griekse kant als de eurogroepvoorzitter tevreden zullen zijn”, zei Varoufakis gisteren. Maar zijn Duitse tegenpool Schäuble merkte dinsdag al op dat alles steeds weer anders blijkt te zijn als de ministers daadwerkelijk in een kamer bijeen zitten.

Aan de Europese Centrale Bank hadden de Grieken gisteren weinig, of net genoeg, afhankelijk van het perspectief. De ECB besloot het plafond van de noodleningen met 3,3 miljard euro te verhogen. Dat is minder dan verzocht, maar genoeg voor de komende dagen, zeggen bankiers. Griekenland heeft nog één dag om een grote draai te maken.

    • Hanneke Chin-A-Fo