Air France-KLM: verlies door pilotenstaking

Air France-KLM heeft vorig jaar opnieuw verlies geleden, mede door de staking van Franse piloten. Gezien de moeilijke omstandigheden in de luchtvaartsector denkt het bedrijf bovendien dat de eerder gestelde winstdoelen voor de komende jaren te ambitieus zijn. Dat maakte het bedrijf vanmorgen bekend.

Het concern leed opnieuw verlies (198 miljoen euro), maar wel veel minder dan in 2013. Toen leed het een nettoverlies van 1,8 miljard euro. Die rode cijfers waren vooral het gevolg van een belastingtegenvaller.

Voor aftrek van belastingen hield het Frans-Nederlandse bedrijf vorig jaar bijna 1,6 miljard euro over. Een jaar eerder was dat nog 266 miljoen euro meer. Een belangrijke verklaring voor die daling is de staking van piloten van Air France in september, die het bedrijf 425 miljoen aan brutowinst kostte.

Zonder de staking, gericht tegen de uitbreidingsplannen van budgetdochter Transavia buiten Frankrijk en Nederland, zou de brutowinst in drie jaar tijd met meer dan 50 procent zijn gestegen, volgens topman Alexandre de Juniac. Veel cijfers worden daarom gemeld met en zonder staking.

Het was de bedoeling dat de brutowinst de komende jaren met 8 tot 10 procent per jaar zou oplopen. Maar amper een half jaar na het stellen van dat winstdoel laat Air-France-KLM het al weer los.