Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Air France-KLM lijdt verlies door staking en laat winstdoelen los

Logo van Air France-KLM op een toestel van KLM op Schiphol.
Logo van Air France-KLM op een toestel van KLM op Schiphol. Foto ANP / Remko de Waal

Air France-KLM heeft vorig jaar opnieuw verlies geleden, mede door de staking van de Franse piloten. Gezien de moeilijke omstandigheden in de luchtvaartsector denkt het bedrijf bovendien dat de eerder gestelde winstdoelen voor de komende jaren te ambitieus zijn. Dat maakte het bedrijf vanmorgen in zijn jaarcijfers bekend.

Net als in eerdere jaren kwam Air France-KLM eind december uit op verlies. Het concern kwam 198 miljoen euro tekort, veel minder dan in 2013, toen het bedrijf een nettoverlies van 1,8 miljard euro leed. Die dieprode cijfers waren toen overigens vooral het gevolg van een belastingtegenvaller.

Staking kost bedrijf geld

Voor aftrek van belastingen hield het Frans-Nederlandse bedrijf dit jaar bijna 1,6 miljard euro over. Een jaar eerder was dat nog 266 miljoen euro meer. Een belangrijke verklaring voor die daling is de staking van de piloten van Air France in september, die het bedrijf 425 miljoen aan brutowinst kostte.

Zonder de staking, gericht tegen de uitbreidingsplannen van budgetdochter Transavia buiten Frankrijk en Nederland, zou de brutowinst in drie jaar tijd met meer dan 50 procent zijn gestegen, volgens topman Alexandre de Juniac. Veel cijfers worden daarom gemeld met en zonder staking.

Concurrentie en dollarprijs

Het was de bedoeling dat de brutowinst de komende jaren met 8 tot 10 procent per jaar zou oplopen. Maar amper een half jaar na het stellen van dat winstdoel laat Air-France-KLM het al weer los. Door verschillende oorzaken lijkt dat streven nu niet meer reëel, zo stelt het bedrijf.

Air France-KLM lijdt namelijk onder de harde concurrentie van Europese budgetmaatschappijen en de drie maatschappijen uit de Golfregio, die gevolgen heeft voor de omzet van het concern. De lage olieprijs is daarentegen wel weer gunstig voor het luchtvaartbedrijf, maar dat effect wordt vrijwel teniet gedaan door de dollarprijs.

Nu focus op lagere kosten

In plaats daarvan wil Air France-KLM zich de komende jaren toeleggen op het nog sterker verlagen van de uitgaven. Die moeten tot 2017 met gemiddeld 1,5 procent per jaar omlaag, zo meldde het luchtvaartbedrijf vanmorgen. In de doelstellingen van september was dat nog een besparing van 1 tot 1,5 procent.

Eind vorige maand maakte het bedrijf al bekend dat het dit jaar 800 banen wil schrappen via een vrijwillige vertrekregeling. De Franse zustermaatschappij van KLM heeft nu circa 96.000 medewerkers, de afgelopen drie jaar verdwenen al 10.000 mensen op vrijwillige basis.

Lees ook op NRC Q “Blijft KLM zelfstandig? Op deze drie plekken wordt de strijd gevoerd”.