Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Algemeen

Wie wint de Oscars aanstaande zondagnacht?

Wilt u zich een nacht opblijven besparen en nu alvast weten wie er zondag met de Oscars naar huis gaan? Goed dan. Niet doorvertellen: Birdman wordt de grote winnaar van de 87ste Academy Awards-ceremonie: beste film en regie, cinematografie en (origineel) scenario. Een bittere teleurstelling voor Boyhood, zo lang de schijnbaar onbedreigde koploper, die nu afdruipt met troostprijzen voor beste vrouwelijke bijrol en montage.

De acteerprijzen worden breed uitgesmeerd, over Still Alice, Boyhood, Whiplash en The Theory of Everything, die tevens ‘beste muziekscore’ wint. The Grand Budapest Hotel grossiert in lichte Oscars: van zijn 9 nominaties verzilvert hij kostuums, make-up en productiedesign. En dan de troostprijzen: The Imitation Game (9 nominaties) krijgt bewerkt scenario, American Sniper (6 nominaties) geluidsmix en geluidsmontage, Interstellar visuele effecten, Selma beste song.

Hoe we dit weten? De winnaars liggen toch nog in verzegelde enveloppen in de kluis van Price Waterhouse Coopers? Via bookmakers op internet: ook op de Oscaruitslag wordt stevig gegokt. Vorig jaar voorspelden wij de uitslag voor het eerst aan de hand van de website oddschecker.com, die de gemiddelde Oscarkans berekent aan de hand van de goksitest. Negen van de tien favorieten van oddschecker wonnen toen ook de Oscar.

Dit jaar zijn de marges bij tal van Oscarraces veel smaller, en met meer nek-aan-nekraces zal deze voorspelling vermoedelijk minder nauwkeurig uitvallen. Een heel goede kans dat Boyhood alsnog het laatst lacht: verrassingen hangen in de lucht. Leuk voor de gokkers, maar vooral ook voor de kijkers zondag.

Hoe moet u de odds lezen? Op de volgende pagina’s staan negen Oscarraces, met een favoriet en een outsider, ofwel naaste belager. Bookmakers bepalen hoeveel geld u terugkrijgt voor elke dollar die u inzet. Is de odd 1/10, dan levert elke ingezette dollar u bij een goede gok een dubbeltje winst op. Weinig, dus een uitgesproken favoriet. Maar is de odd 10/1, dan wint u 10 dollar op elke ingezette dollar: een outsider dus.

Coen van Zwol