Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

VVD-Kamerlid Verheijen schort werkzaamheden op

VVD-Kamerlid Mark Verheijen schort zijn werkzaamheden op tot het interne onderzoek naar zijn declaratiegedrag is afgerond. Dat meldt persbureau ANP. De commissie integriteit van de VVD gaat onderzoek doen naar de declaraties van Verheijen als VVD-gedeputeerde van Limburg. Dat gebeurt op verzoek van Verheijen na onthullingen in NRC Handelsblad.

Foto ANP / Bart Maat

VVD’er Mark Verheijen stopt tijdelijk met zijn werk als Tweede Kamerlid tot intern partijonderzoek naar zijn declaratiegedrag is afgerond. Gedurende zijn afwezigheid stort hij het salaris dat hij ontvangt terug. Dat bevestigt een voorlichter van de Tweede Kamer-fractie van de VVD aan NRC.

Tegenover persbureau ANP zegt Verheijen:

“Ik heb aan fractievoorzitter Halbe Zijlstra verzocht mijn werkzaamheden als Kamerlid op te mogen schorten tot de uitkomst van het onderzoek van de Commissie Integriteit. Dit betekent dat ik tot de uitkomst van dit onderzoek geen werkzaamheden verricht en de door mij te ontvangen schadeloosstelling voor deze periode zal terugstorten.”

De integriteitscommissie van de VVD onderzoekt de declaraties van Verheijen toen hij nog gedeputeerde was in Limburg. Het onderzoek gebeurt op verzoek van Verheijen na onthullingen in NRC Handelsblad (€). Hij zou in strijd met de gedragscode en declaratieregels duizenden euro’s aan onder meer privé- en campagnekosten hebben gedeclareerd bij de provincie Limburg.

Dure flessen wijn

NRC vroeg zijn declaraties op bij de provincie Limburg. Zo dook bijvoorbeeld een nota op van een prijzig diner in Amsterdam waar een aantal flessen wijn van 127 euro zijn genuttigd. Verheijen bracht een kwart (657,75 euro) van de totale dinerkosten in rekening bij de provincie. De Handreiking integriteit van politiek ambtsdragers bij provincies meldt dat van politiek ambtsdragers “een zekere soberheid” mag worden verwacht.

Verheijen erkende “een aantal keer onjuist gedeclareerd te hebben” maar zei ook dat het bedrag lager ligt. Hij beloofde het geld terug te zullen betalen.

over twee weken conclusie

De onthullingen waren voor de VVD en Verheijen geen reden om zijn Kamerlidmaatschap ter discussie te stellen. Premier Mark Rutte noemde de zaak “opgeblazen en opgepompt”, VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra omschreef het artikel als een poging Verheijen te beschadigen. Dat het Kamerlid nu toch terugtreedt heeft volgens de voorlichter te maken met de aangifte die vandaag door een Limburgse ondernemer tegen Verheijen is gedaan wegens vermeende corruptie.

Hoewel de VVD geen nieuwe feiten in de aangifte ziet, vindt de partij samen met Verheijen dat de aanhoudende berichtgeving over hem de VVD te veel schade berokkent. De voorlichter benadrukt dat Verheijen zelf het besluit heeft genomen om zijn werk tijdelijk neer te leggen. De integriteitscommissie komt naar verwachting binnen 2 weken met haar conclusie.

De VVD-commissie gaat kijken naar “de feiten, de ernst en de verwijtbaarheid en daar een oordeel over vellen”.