Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Economie

Volg je digitale bestanden

Elke week belicht nrc.next een start-up met potentie. Deze week: precies weten waar je digitale bestanden heengaan

Bedrijf: Quiver Oprichter: Django Lor (28), Yanick Finsy (27) en Eric Schreiber (43) Medewerkers: 16

Wie nu een bestand verstuurt – pdf’je, Wordbestand, Excelsheet of een foto – heeft nauwelijks controle meer over wat ermee gebeurt: de ontvanger kan ermee doen wat-ie wil. Doorsturen, rondmailen, kopiëren... De Amsterdamse start-up Quiver heeft software bedacht die de controle van het bestand teruggeeft aan de eigenaar. Ze haalden er deze week een investering van 10 miljoen dollar mee op.

Wat doet de start-up?

Ze beveiligen je documenten met een zware encryptie. Zie het als een extra schil om het bestand: je hebt als eigenaar van het bestand keuze uit opties wat er op afstand met jouw document gebeurt, dus ook als het op de computer van iemand anders staat. Zo kun je bijvoorbeeld beslissen dat het document na een tijdslimiet vernietigd wordt. Of dat het bestand alleen op een bepaalde locatie (huis van je vriend) geopend kan worden. Je kunt het document bovendien overal volgen, en precies zien of het doorgestuurd, gekopieerd of veranderd wordt.

Hoe volgen ze je document?

Zelfs van een screenshot met een mobieltje kunnen ze traceren wie dat heeft gemaakt: in elk document zitten bepaalde pixels, zodat ze herkennen wie de informatie ‘gelekt’ heeft.

Hoe maak je zo’n bestand?

Een paar seconden werk: je kunt gewoon je eigen bestand maken (van pdf tot Word of mp4), en dan leg je er op het laatst een ‘schil’ omheen van Quiver. Het werkt op elk apparaat.

Wat is het verdienmodel?

Bedrijven kopen een licentie voor Quiver. Nu doen bijvoorbeeld ING ABN en Rabobank mee met een betaalde proef. Maar ze willen ook een online versie voor MKB en particulieren gaan maken.