Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politiek

Visa predikers ingetrokken, stichting ‘verbijsterd’

Moslimstichting Rohamaa wil predikers op ‘benefietgala’. Enkelen mogen niet komen.

Foto ANP

De islamitische, humanitaire stichting Rohamaa is „verbijsterd” over het besluit van minster Bert Koenders (Buitenlandse Zaken, PvdA) visa in te trekken van drie moslimpredikers die waren uitgenodigd voor een benefietbijeenkomst op 8 maart in Rijswijk. Over diverse sprekers ontstond na een publicatie in De Telegraaf ophef omdat zij anti-westerse opvattingen verkondigd zouden hebben. De oppositie in de Kamer is kritisch omdat eerst visa werden verstrekt. Stichting Rohamaa vindt het „verbazend” dat er aanvankelijk geen enkele aanleiding was gevonden om de visa niet toe te kennen. En dat die aanleiding er na de ontstane ophef wel is.

Koenders liet gisteren weten dat hij de visa alsnog introk op basis van nader verkregen informatie van de NCTV (Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid). Een woordvoerster van de NCTV zei echter vanmorgen tegen deze krant dat haar dienst „slechts coördinerend is”, en inlichtingen voor de visumverstrekking inwint bij inlichtingendienst AIVD. Deze laatste doet geen mededelingen over informatie die ze aan derden verstrekt, aldus de woordvoerster. De NCTV wil niet zeggen of ze pas onderzoek ging doen nadat ophef was ontstaan over de komst van de imams, zoals stichting Rohamaa suggereert.

Op de benefietbijeenkomst zijn zeven predikers uitgenodigd. Het is onduidelijk van welke predikers het visum is ingetrokken. De Egyptische prediker Wahid Baali uitte zijn verdriet over de dood van Bin Laden op een veel bekeken YouTube-filmpje. Dat Bin Laden martelaar is geworden, zoals hij wilde, vindt hij positief.

De Belgisch-Marokaanse salafist (streng-orthodoxe stroming binnen de islam) Tarik Chadlioui (alias Tarik ibn Ali) is een van de bekendsten. Hij heeft geen visum nodig omdat hij een Belgisch paspoort heeft. Hij preekt regelmatig in Nederland en andere Europese landen en is een vermaard fondsenwerver voor islamitische organisaties.

De oppositie in de Tweede Kamer vindt dat het kabinet in de visumkwestie belangrijke fouten heeft gemaakt. CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt noemt het „vrij schokkend” dat buitenlandse imams die in het verleden steun betuigden aan terreurbewegingen, aanvankelijk een visum kregen. „Kennelijk zitten hun namen niet in de kaartenbakken van mensen die we hier liever niet hebben. Je vraagt je af wie er dan wel in zit.” Omtzigt wil nog eens naar het hele systeem van visumverlening kijken, inclusief de criteria voor weigering (schade voor nationale veiligheid, internationale betrekkingen, openbare orde). „Misschien moet daar een nieuw criterium in de sfeer van ‘anti-democratische krachten’ aan worden toegevoegd.”

D66-Kamerlid Gerard Schouw wijst erop dat het kabinet vorig jaar augustus aankondigde geen haatimams te willen binnenlaten. „Kennelijk is dat beleid nog niet goed ten uitvoer gebracht.”