Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Vestia-onderzoek breidt zich uit naar Censum en drie corporaties

Vestia-verdachte Arjan G. zegt in zijn boek dat hij ook heimelijk provisie betaalde aan Censum in Lelystad.

In navolging van de Vestia-affaire onderzoekt justitie of het bedrijfje Censum Treasury & Finance uit Lelystad smeergeld heeft ontvangen voor advisering van woningcorporaties. Het onderzoek richt zich voor zover bekend op de drie corporaties Portaal uit Utrecht, De Woonplaats uit Enschede en Wonen Limburg uit Roermond.

Dat staat in het boek De Bekentenis van de Volkskrant-journalist Tjerk Gualthérie van Weezel dat binnenkort verschijnt. Het is het persoonlijke verhaal van Arjan G., de tussenpersoon van Vestia’s kasbeheerder Marcel de V., die zichzelf aangaf bij de politie en de fraude met derivaten (renteverzekeringen) aan het licht bracht.

De twee eigenaren van Censum, Jan-Hein G. en Peter van den E., werkten ook samen met Arjan G.. Ze zouden woningcorporaties die ze adviseerden voor het afsluiten van leningen en derivaten hebben doorverwezen naar het bemiddelingsbureautje van Arjan G. en zijn zakenpartner Leroy van D., Fifa Finance in Laren.

Fifa kreeg voor de contracten provisie van banken die deels weer terugvloeide naar Censum, zonder medeweten van de corporaties. Jan-Hein G. en Peter van den E. hebben in totaal 1,2 miljoen euro gekregen van de heren van Fifa, volgens Arjan G..

De FIOD onderzoekt volgens de Volkskrant of Jan-Hein G. en Peter van den E. zich schuldig hebben gemaakt aan fraude en omkoping. De advocaat van Jan-Hein G. zegt in de krant dat Peter van den E. niet wordt verdacht.

Hij bestrijdt vanochtend per e-mail de „verdachtmakingen”. Censum zou de corporaties niet naar Fifa hebben „gedirigeerd” en hen niet hebben gedupeerd. Het Openbaar Ministerie bevestigt desgevraagd dat er drie verdachten zijn.

Het verhaal is opmerkelijk omdat Jan-Hein G. en Peter van den E. bekende gezichten zijn in de corporatiesector als organisatoren van het jaarlijkse congres Public Treasury.