Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politiek

Valls drukt zonder stemming Franse hervormingen door

Na 200 uur parlementair debat heeft de Franse regering gisteren alsnog per decreet een omstreden economisch hervormingsprogramma doorgevoerd. Volgens premier Manuel Valls was er voor de plannen van minister van Economie Emmanuel Macron „waarschijnlijk” een meerderheid, maar omdat die krap was, zei hij „geen enkel risico” te willen nemen en een stemming te willen omzeilen.

De volgens Valls „essentiële” wetgeving was afgelopen najaar wisselgeld in de discussie met Brussel over het begrotingstekort. Frankrijk kreeg nieuw uitstel om binnen de afgesproken marges te komen, mits verder hervormd zou worden. Maar bij de linkervleugel van de regerende Parti Socialiste (PS) bestaan grote zorgen over de plannen die „te liberaal” zouden zijn. De rechtse oppositie vond Macron juist niet ver genoeg gaan.

De nieuwe wet voorziet onder meer in verruiming van de zondagsopenstelling van winkels, liberalisering van het busvervoer en vermindering van bureaucratie bij het verkrijgen van een rijbewijs of voor notarishulp. Ook wordt het voor bedrijven iets goedkoper om personeel te ontslaan. De maatregelen moeten volgens Macron de economie „deblokkeren” en de groei en werkgelegenheid stimuleren.

De Franse grondwet geeft de regering in bepaalde gevallen de mogelijkheid het parlement te omzeilen. Premier Dominique de Villepin was in 2006 de laatste die gebruikmaakte van het omstreden ‘artikel 49.3’. François Hollande, toen partijleider van de socialisten, noemde dat een „ontkenning van de democratie, een manier om het parlementaire debat af te remmen”. Nu krijgt hij dezelfde kritiek.

Parlementslid Christian Estrosi van de conservatieve UMP sprak van „een soort staatsgreep”. Volgens oud-president Nicolas Sarkozy is er „geen meerderheid, geen regering” meer. Dat laatste moet morgen blijken, als het parlement stemt over een door de UMP en de centristische UDI ingediende motie van wantrouwen.

Volgens Macron is de kritiek niet terecht. Het parlement heeft de wet op alle afzonderlijke delen goedgekeurd en „alleen om partijpolitieke redenen” was er voor de definitieve tekst een te krappe meerderheid, zei hij.