Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Onderwijs

UvA eist ton dwangsom per dag voor bezetters

De bezetters van het Bungehuis in Amsterdam moeten het gebouw verlaten en schoon achterlaten. Doen ze dat niet, dan moet iedere actievoerder een dwangsom betalen van 100.000 euro per dag. Dat is de inzet van de Universiteit van Amsterdam (UvA) voor het kort geding dat morgen dient,

Een slaapplek in het door studenten bezette Bungehuis.
Een slaapplek in het door studenten bezette Bungehuis. Foto ANP / Remko de Waal

De bezetters van het Bungehuis in Amsterdam moeten het gebouw verlaten en schoon achterlaten. Doen ze dat niet, dan moet iedere bezetter een dwangsom betalen van 100.000 euro per dag. Dat is de inzet van de Universiteit van Amsterdam (UvA) voor het kort geding dat morgen dient.

Tientallen actievoerders bezetten sinds vrijdagochtend het gebouw van de faculteit geesteswetenschappen uit onvrede over bezuinigingsplannen van het bestuur. De universiteit wilde met de bezetters praten, mits zij het gebouw zouden verlaten. De bezetters willen pas vertrekken als ze de toezegging hebben dat hun eisen worden ingewilligd. De UvA spreekt van chantage.

Lopend onderzoek ‘in de knel’

De onder de noemer De Nieuwe Universiteit (DNU) verenigde actievoerders willen meer democratie en transparantie van het bestuur binnen de universiteit. De inspraak van studenten en docenten schiet tekort, vinden zij.

De UvA stelt dat medewerkers, studenten en onderzoekers het Bungehuis in de huidige situatie niet op een veilige en verantwoorde manier kunnen gebruiken, blijkt uit de dagvaarding aan de bezetters, die in handen is van persbureau ANP. Door de bezetting zou bijvoorbeeld lopend onderzoek in het Babylab in de knel komen. “Hier worden specifieke experimenten uitgevoerd die nergens anders kunnen plaatsvinden”, staat volgens ANP te lezen in de dagvaarding. Onderzoeksdata zijn niet meer bruikbaar omdat er gaten zijn gevallen in de planning, met mogelijke gevolgen voor ontvangen subsidies, vreest de UvA. Daarnaast zou de brandveiligheid in het geding zijn doordat “alle (nood)uitgangen zijn gebarricadeerd.”

De UvA deed eerder aangifte van huisvredebreuk. De universiteit wil dat de actievoerders aansprakelijk worden gesteld voor alle schade die wordt veroorzaakt tijdens de bezetting.