Dit is een artikel uit het NRC-archief

Geopolitiek

Tientallen doden bij gevechten rond Aleppo - Syrië bereid tot tijdelijke wapenstilstand

Rebellen ten noorden van Aleppo.
Rebellen ten noorden van Aleppo. Foto Reuters / Ammar Abdullah

Bij gevechten in en rond de Syrische stad Aleppo zijn minstens zeventig doden gevallen aan de kant van het regeringsleger en meer dan tachtig doden aan de kant van de rebellen. Ondanks het grote offensief dat het regeringsleger vandaag begon, zou Damascus bereid zijn tot een tijdelijk staakt-het-vuren, zo meldde een afgevaardigde van de VN.

Het Syrische leger veroverde gisteren delen van het noorden van de stad, meldt het Britse Syrisch Observatorium voor Mensenrechten (SOHR). dat de burgeroorlog monitort. Het zou een poging zijn om de aanvoerroutes van goederen naar de stad af te snijden. Ook in andere wijken van de stad werd flink gevochten.

Aleppo is al tijden de frontlinie voor de burgeroorlog die woedt in het land. De VN proberen om een wapenstilstand voor elkaar te krijgen zodat mensen in het gebied onder andere medische hulp kunnen krijgen. Volgens de VN-vertegenwoordiger voor Syrië zou de regering bereid zijn om de bombardementen en beschietingen op de stad op te schorten zodat een staakt-het-vuren van zes weken kan ingaan, schrijft persbureau Reuters.

Assad zet zich af tegenover IS

De Syrische president Assad probeert zich de laatste tijd naar de buitenwereld te presenteren als het redelijke alternatief voor de terreurgroep Islamitische Staat. Het gevolg is dat ook de VS een iets mildere toon lijken aan te slaan, zo schreef Midden-Oostenredacteur Toon Beemsterboer onlangs in NRC:

Het Syrische regime ruikt een kans in het gevlij te komen. Officieel is Washington nog van mening dat Assad moet vertrekken: door zijn gruwelijke onderdrukking van de oppositie en de inzet van gifgas staat hij vrede in de weg. Maar door de opmars van IS en de betrokkenheid van Europese jihadisten in de Syrische burgeroorlog is het regime minder giftig geworden.

Het dodental door de burgeroorlog in Syrië is sinds de start in 2011 gestegen tot boven de 210.000. Bijna de helft van de doden is burgerslachtoffer.

Lees ook het artikel ‘Assad probeert het Westen te paaien’(€).