Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Terugkijken: de titanenstrijd bij de V&D in de jaren tachtig

Maandag staan de vakbonden en de V&D tegenover elkaar in de rechtszaal, in een kort geding over de eenzijdig afgekondigde loonsverlaging. Andere Tijden schonk gisteren aandacht aan een vorige crisis bij het warenhuis, in de jaren tachtig.

Logo van de V&D door de jaren heen.
Logo van de V&D door de jaren heen. Beeld ANP

Maandag staan de vakbonden en de V&D tegenover elkaar in de rechtszaal, in een kort geding over de eenzijdig afgekondigde loonsverlaging. Andere Tijden schonk gisteren aandacht aan een vorige crisis bij het warenhuis, in de jaren tachtig.

Tot 1988 werden Vroom en Dreesmann en het overkoepelende concern Vendex geleid door een lid van een van de twee families. Toen Anton Dreesman dat jaar ziek werd, kwam bankier Arie van der Zwan aan het roer te staan. Hij besloot dat er moest worden ingegrepen bij het toen al verlieslijdende warenhuis. Hij kondigde - l’histoire se répète - een restyling aan, maar ook 1400 ontslagen. Tot woede van Anton Dreesmann. Een titanenstrijd volgde.

Andere Tijden doet verslag van de strijd, waarbij uiteindelijk beide mannen van het strijdtoneel verdwenen en er weinig veranderde bij V&D. Het VPRO-programma begint echter met een geschiedenis van het concern, met mooie beelden van de eerste warenhuizen van Willem Vroom en Anton Dreesmann (de grootvader van de eerdergenoemde Anton) en de opening van het vernieuwde filiaal in Nijmegen door prins Bernhard.

Kijk het programma terug (29 minuten):

Lees ook op NRC Q: V&D en Blokker willen ook graag online. Beetje (te) laat, of niet?.