Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Oorlog

Strijder met pocketbijbel

foto Ari Jalal/Reuters
foto Ari Jalal/Reuters

Christelijke westerlingen die naar Irak vertrekken om te vechten tegen Islamitische Staat, dat hoor je niet vaak. Brett (28) deed het. Met een pocketbijbel op zak sloot de Amerikaanse oorlogsveteraan, die in 2006 ook al in Irak vocht, zich aan bij de Iraakse christelijke militie Dwekh Nawsha. Zijn doel is het beschermen van christenen in de regio. Hij beschouwt de oorlog als een bijbelse strijd tussen goed en kwaad.

„Het is heel anders”, antwoordde Brett op de vraag van persbureau Reuters hoe dit te vergelijken is met zijn ervaringen in het Amerikaanse leger. „Hier vecht ik voor mensen en voor een geloof, en de vijand is veel groter en wreder.”

Brett houdt zijn achternaam voor zich, voor de veiligheid van zijn familie. Net als de andere vrijwillige strijders die zich bij de militie aansloten. Vorige week arriveerden de Brit Tim (38) en de Amerikaan Scott (44) in Duhok. Ze zeggen voor onbepaalde tijd in Irak te blijven.