Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Staak het blonderen als het hoofd gaat protesteren

Deze rubriek belicht kwesties uit het bedrijfsleven waarover de rechter zich onlangs uitsprak. Vandaag: beroepskapper en arbitrage.

Foto Getty Images

Bij de kapper je haar laten kleuren is niet zonder risico. Welkom in de wereld van het bleken met peroxide, de ‘climazonkap’ en het ‘rode plekje’, dat zich ontwikkelde tot een ‘pussende wond’ en met ‘dode huid’, waar de plastisch chirurg aan te pas kwam.

Op 19 juli 2011 kreeg een dame na twee minuten onder de droogkap last van sterk prikken en branden. De haastig toegesnelde kapster spoelde snel de peroxide uit het haar. Bij het verhoor op de zitting verklaarde de kapster dat de droogkap werkt met ultraviolet licht, wat de werking van het blondeermiddel kan versterken. Klanten melden vaker een prikkeling. Bij het uitwassen viel de kapster aan de hoofdhuid van de klant niets op. Pas bij het föhnen zag zij een rood plekje dat zij de klant met een spiegel toonde. Volgens de kapster zei de klant dat dit geen pijn deed. Daarna vervolgde de kapster met het ‘zetten van een kleur’.

Een paar dagen na de behandeling ging de klant drie weken met vakantie. Het rode plekje kreeg in die tijd een korst, produceerde vocht en daarna bloed. Bij terugkeer werd ze doorgestuurd naar de spoedeisende hulp. Er waren twee operaties nodig, waaronder een huidtransplantatie.

De klant verwijt de kapster dat zij een te sterke concentratie peroxide gebruikte en de behandeling niet onmiddellijk staakte. Op basis van de getuigenverhoren, de conditie van haar kapsel en de gangbare kapperspraktijk stelt de rechter vast dat het niet aannemelijk is dat er een (te) hoge concentratie is gebruikt. Wel vindt hij dat doorgaan met een behandeling op een aangedane hoofdhuid een beroepsfout was, ongeacht de sterkte van het blondeermiddel. Dat er derhalve „enige mate van schade” is ontstaan door de behandeling ligt voor de hand. Maar hoeveel is de vraag. De klant bezocht immers pas een arts na drie weken vakantie.

De kapperszaak is daarom in beginsel wel aansprakelijk, maar de mate waarin moet nog worden vastgesteld. Een deskundige moet uitzoeken hoe groot de schade geweest zou zijn als de klant eerder naar de dokter was gegaan.