Savooiekool gestoofd met specerijen

illustratie jet peters
illustratie jet peters

Bij een kookboek dat uit gaat van lokale oogst en de seizoenen ontkom je in de Nederlandse winters niet aan kolen, wortels en knollen. Gelukkig maakt Liever Lokaal vernuftig gebruik van stevige smaakmakers zoals laurier, jeneverbessen, nootmuskaat en dergelijke. Dat houdt de boel toch nog een beetje spannend. Savooiekool heeft bobbelige, groene, harde bladeren die soms neigen naar geel. Het is een stoere kool, die barst van de vitamine C. Er bestaan meer soorten dan de meeste mensen zullen kennen. Stuk voor stuk oude rassen met koddige namen als Bredase putjeskool, Betuwse Blauwrandkapper en Langendijker Bewaargele. Maar elke savooiekool is goed voor dit gerecht

De hoeveelheden in onderstaand recept voor kruidige, gestoofde savooiekool luisteren niet zo nauw; de koriander, gember en nootmuskaat kunnen naar smaak worden toegevoegd.