Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Savooiekool gestoofd met specerijen

Bij een kookboek dat uitgaat van lokale oogst en de seizoenen ontkom je in de Nederlandse winters niet aan kolen, wortels en knollen. Gelukkig maakt Liever Lokaal vernuftig gebruik van stevige smaakmakers zoals laurier, jeneverbessen, nootmuskaat en dergelijke. Dat houdt de boel toch nog een beetje spannend. Savooiekool is een stoere kool, die barst van de vitamine C. Er bestaan meer soorten dan de meeste mensen zullen kennen. Stuk voor stuk oude rassen met koddige namen als Bredase putjeskool, Betuwse Blauwrandkapper en Langendijker Bewaargele. Maar elke savooiekool is goed voor dit gerecht.

De hoeveelheden in dit recept voor kruidige gestoofde savooiekool luisteren niet zo nauw; de specerijen kunnen naar smaak worden toegevoegd.

Snijd de kool in fijne dunne repen en breng ze in water en zout of in groentebouillon aan de kook. Kook 2 tot 4 minuten en giet de kool af.

Verhit de boter in een wok of diepe koekenpan en de bak de uien erin. Meng er koriander, jeneverbes, laurier, gember en nootmuskaat door.

Doe de kool in een grote ovenschaal met de olie en het uienmengsel en stoof alles 45 minuten in de oven op 150 °C. Annette van Ruitenburg beveelt aan er rijst of gekookte granen als spelt bij te serveren. Maar niemand zal u tegenhouden als u er ook nog een stukje vlees bij wilt eten.