Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Ruim 3,6 miljard euro omzet voor Wolters Kluwer - winst stijgt naar 474 miljoen

Bestuursvoorziter Nancy McKinstry van Wolters Kluwer.
Bestuursvoorziter Nancy McKinstry van Wolters Kluwer. Foto ANP / Ade Johnson

Wetenschappelijke uitgeverij Wolters Kluwer heeft vorig jaar beter gepresteerd dan werd verwacht. De omzet steeg 3 procent tot 3,66 miljard euro. De winst bedroeg 474 miljoen euro; dat is 37 procent meer dan in 2013. Zonder eenmalige baten steeg de winst 3 procent.

Nancy McKinstry, al twaalf jaar bestuursvoorzitter van het concern dat informatie en software levert aan juristen, belastingadviseurs, accountants en medici, is met name tevreden over de groei in digitale activiteiten:

“Wij worden steeds meer een digitaal bedrijf; 80 procent van de omzet komt nu van software en digitale dienstverlening. Vergelijk dat met tien jaar geleden. Toen kwam 80 procent nog van papieren uitgaven.”

De uitgeverij boekte 3 procent groei in Noord-Amerika. Daar haalt het concern meer dan de helft van zijn omzet vandaan. In Europa bleef de omzet stabiel. “De economische situatie in Europa blijft onzeker”, zegt McKinstry. Daarom blijft Wolters Kluwer met name in Europa reorganiseren.

App voor artsen

Wolters Kluwer maakt onder meer software waarmee juristen inzage krijgen in de jurisprudentie binnen hun vakgebied en computerprogramma’s die financieel specialisten bij banken gebruiken om te voldoen aan alle financiële veiligheidsregels.

Voor artsen introduceerde het concern in 2013 in de VS UpToDate Anywhere, de mobiele versie van zijn medische database. De app is nu in de hele wereld beschikbaar. Een arts kan aan het bed van de patiënt medische gegevens opvragen, diens medicijngebruik controleren en de database om een second opinion vragen. McKinstry:

“De app staat voor drie belangrijke ontwikkelingen binnen ons bedrijf. Het gaat om mobiele applicaties die draaien in de cloud, het is een product dat lokaal begon en dat we nu wereldwijd aanbieden, en het laat onze klanten efficiënter werken met onze data.”

Concurrentie is groot in sector

Vorige maand kondigden twee concurrenten van Wolters Kluwer aan te fuseren. Springer Science & Business Media gaat samen met MacMillan Science and Education. Zo ontstaat een wetenschappelijke uitgeverij die pakweg de helft zo groot is als Wolters Kluwer. Volgens McKinstry heeft de fusie geen gevolgen voor haar bedrijf. Evenmin denkt ze dat het een eerste stap is naar nog meer concentratie in de bedrijfstak.

Voor 2015 voorspelt McKinstry een groei van het resultaat. Wolters Kluwer gaat dit jaar voor maximaal 140 miljoen euro eigen aandelen inkopen. Het bedrijf was vanmorgen een van de sterkste stijgers in de AEX met een plus van ruim 2 procent.

Lees ook bij NRCQ ‘Ineens heeft Nederland vier keer zoveel topvrouwen (namelijk vier)’.