Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Ruim 1 miljoen mensen overgestapt naar andere zorgverzekeraar

Ruim 1 miljoen verzekerden hebben hun zorgverzekering met ingang van dit jaar bij een andere verzekeraar afgesloten. Dat is een hoger aantal dan het jaar ervoor. Dit blijkt uit cijfers van informatiecentrum voor de zorg Vektis.

2011-10-23 00:00:00
2011-10-23 00:00:00 Foto ANP / Koen Suyk

Ruim 1,1 miljoen verzekerden hebben hun zorgverzekering met ingang van dit jaar bij een andere verzekeraar afgesloten. Dat is een hoger aantal dan het jaar ervoor. Dit blijkt uit cijfers van informatiecentrum voor de zorg Vektis.

Het gaat in totaal om 6,8 procent van de verzekerden die zijn overgestapt. Vorig jaar wisselde 6,5 procent van zorgverzekeraar. Een jaar eerder was dat nog 7,2 procent. De verzekerden hadden tot 1 februari de tijd om zich bij een andere zorgverzekeraar aan te sluiten. In april worden meer uitgebreide details bekend van de verschuivingen. Dan wordt ook duidelijk of verzekerden bijvoorbeeld hun eigen risico hebben aangepast of uitgebreid.

Vektis verzamelt en analyseert gegevens over de kosten en de kwaliteit van de gezondheidszorg in Nederland. Vergelijkingssite Independer meldde begin dit jaar nog dat er net iets minder Nederlanders zouden overstappen van zorgverzekering.

Lees ook bij NRCQ ‘Geven verzekeraars echt zoveel uit om jou te lokken?’ en ‘Zeven opvallende polissen, en de onzin waarmee ze je overhalen’.