Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politiek

Poetin eist dat Kiev nederlaag Donbas erkent

Door separatisten omsingelde Oekraïense soldaten lijken zich nu terug te trekken uit het knooppunt Debaltseve.

Oekraïense vluchtelingen uit Donetsk arriveren in Stavropol, in het zuiden van Rusland (boven).Geïmproviseerde kruisen markeren de graven van niet-geïdentificeerde pro-Russische separatisten (onder).
Oekraïense vluchtelingen uit Donetsk arriveren in Stavropol, in het zuiden van Rusland (boven).Geïmproviseerde kruisen markeren de graven van niet-geïdentificeerde pro-Russische separatisten (onder). Foto’s Eduard Korniyenko / Reuters; Vasily Maximov /AFP

President Poetin van Rusland en de pro-Russische rebellen gebruiken de slag om de stad Debaltseve in de Donbas om de uitvoering van het bestandsakkoord van Minsk naar zich toe te trekken. Ze eisen eensgezind dat de Oekraïense regering zich terugtrekt uit Debaltseve. Over dit spoorwegknooppunt zijn in Minsk vorige week geen schriftelijke afspraken gemaakt.

Vandaag zouden Oekraïense troepen een begin hebben gemaakt met een „geplande en georganiseerde aftocht” uit de omsingelde stad die na het akkoord in Minsk voortdurend werd bestookt door artillerie van de pro-Russische milities. Volgens Kiev zijn ook reguliere Russische militairen betrokken. Op videobeelden van de separatisten zelf is een hoge militaire commandant te zien, die als twee druppels water lijkt op een luitenant-generaal van de Russische landmacht.

Na een ontmoeting gisteren met de Hongaarse premier Orbán, riep Poetin de regering in Kiev op haar nederlaag te erkennen, de strijd te staken en haar soldaten in Debaltseve de kans te geven het vege lijf te redden.

Juist gisteren waren pro-Russische separatistische milities begonnen met de bestorming van deze stad tussen Donetsk en Loegansk. In deze ‘ketel’, zoals de afgegrendelde plaats in het militaire jargon heet, rukten rebellen straat voor straat op. Premier Zachartsjenko van de volksrepubliek Donetsk raakte daarbij licht gewond.

Poetin dreef openlijk een wig tussen de „verantwoordelijken” in Kiev en de gewone Oekraïense soldaten in „de ketel die naar hun gezin” willen. „Natuurlijk, verliezen is altijd slecht, het is altijd ellendig voor de verliezers, vooral als je verliest van de mijnwerkers en tractorbestuurders van gisteren. Maar dat is het leven”, zei Poetin in Boedapest. „Wat er nu in Debaltseve gebeurt, was al voor ‘Minsk’ verklaarbaar en voorspelbaar”.

De Oekraïense regering verwijt hem onwaarachtigheid. Tijdens een onderonsje in Minsk, dat door een televisieploeg werd vastgelegd, zei president Porosjenko tegen zijn Wit-Russische collega Loekasjenko dat Poetin een „oneerlijk en vuil” spel speelt. Gastheer Loekasjenko beaamde dat toen.

Intussen kan de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) nog steeds niet zelf met eigen waarnemers in Debaltseve toezicht houden op de naleving van het Minsk-akkoord. De rebellen laten de waarnemers van de OVSE niet toe omdat het er „onveilig” is. Dat spoort niet met een, juist door Rusland geïnstigeerde, oproep in de Veiligheidsraad om de OVSE alle kans te geven om toe te zien op naleving van het bestand. De volksrepubliek Donetsk liet vanmorgen wel weten dat ze is begonnen met het terugtrekken van haar zware wapens, zoals in Minsk is afgesproken.