Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Pavlopoulos zoals verwacht nieuwe president van Griekenland

Het Griekse parlement tijdens de stemming.
Het Griekse parlement tijdens de stemming. Foto Reuters / Alkis Konstantinidis

De Griekse oud-minister van Binnenlandse Zaken Prokopis Pavlopoulos is vanavond zoals verwacht gekozen tot president van Griekenland. Nog voordat de hoofdelijke stemming in het parlement voorbij was, werd duidelijk dat hij met een ruime marge was gekozen.

De 64-jarige jurist Pavdopoulos kreeg 233 stemmen van de 300 stemmen waar hij er 180 nodig had, liet de zender van het Griekse parlement weten. Hij is lid van de conservatieve oppositiepartij Nieuwe Democratie (ND) en was van 2004 tot en met 2009 minister van Binnenlandse Zaken. Hij is de zevende president van Griekenland sinds de afschaffing van de monarchie in 1974. Zijn voorganger was Karolos Papoulias, die in 2005 werd gekozen.

drie stemrondes

Onenigheid in het parlement over een nieuwe president was in december aanleiding voor de regering van toenmalig premier Antonis Samaris om vervroegde parlementsverkiezingen uit te schrijven. Samaras slaagde er in drie stemrondes niet in voldoende steun te krijgen voor de presidentskandidaat van zijn coalitie, oud-minister en oud-eurocommissaris Stavros Dimas.

versoepeling bezuinigingsprogramma

In januari werden die verkiezingen gewonnen door de linkse partij Syriza van Alexis Tsipras. Deze vormt nu met de partij Onafhankelijke Grieken de huidige regering.

Waarnemers in Athene stelden volgens persbureau ANP dat Tsipras voor het presidentschap eigenlijk de Griekse eurocommissaris Dimitris Avramopoulos op het oog had. Als die ND-politicus naar Athene zou terugkeren, kon Syriza een andere eurocommissaris naar Brussel sturen.

Griekenland onderhandelt dezer dagen met de eurogroep over versoepeling van het in ruil voor leningen geïmplementeerde bezuinigings- en hervormingsprogramma. Syriza-leider Tsipras won de verkiezingen met de belofte dat een aantal ingrijpende beparingsmaatregelen zou worden teruggedraaid. Tsipras wil juist meer geld uitgeven, om de economie te stimuleren.

De Coalitie van Radicaal Links (Syriza) geeft al drie weken tegenstrijdige signalen af, schreef onze correspondent in Brussel Stéphane Alonso maandag (€):

Eerst zouden verplichtingen die door de vorige regering sinds de eurocrisis waren aangegaan niet worden nagekomen, daarna toch weer wel – vooral toen bleek dat de Griekse grootspraak leidde tot een sluimerende bankrun waarbij sinds november al minstens 20 miljard euro verdween.

Sinds het begin van de economische crisis heeft de trojka (Europese Unie, Europese Centrale Bank en Internationaal Monetair Fonds) 240 miljard euro aan Griekenland geleend. De werkloosheid ligt er rond de 25 procent, sommige groepen hebben tot 40 procent aan koopkracht verloren.

Lees verder in NRC: Grieken moeten vandaag kiezen: wel of geen hulp (€). En via NRCQ: Geen ‘bank run’ maar een ‘bank marathon’ in Griekenland