Oud-wielrenner Claude Criquielion (58) overleden

Oud-wereldkampioen Claude Criquielion (midden) tijdens een profcriterium in Utrecht in 1989.
Oud-wereldkampioen Claude Criquielion (midden) tijdens een profcriterium in Utrecht in 1989. Foto ANP/ Raymond Rutting

De Belgische oud-wielrenner Claude Criquielion, oud-wereldkampioen en meervoudig winnaar van wielerklassiekers, is op 58-jarige leeftijd overleden. Hij werd in de nacht van zondag op maandag door een ernstige hersenberoerte getroffen en lag sindsdien in coma.

Criquielion werd in 1984 in Barcelona wereldkampioen op de weg. Verder won hij onder meer de Ronde van Vlaanderen, de Clásica San Sebastian en twee keer de Waalse Pijl. In de Tour de France eindigde hij vijf keer in de top tien. In 1990, tegen het einde van zijn carrière, werd Criquielion nog Belgisch kampioen bij de elite.

Beelden van de WK-overwinning van Criquielion in 1984 in Barcelona:
http://youtu.be/bMm_zonfA74

Het WK van 1988

In 1988 maakte Criquielion goede kans om in Ronse, in eigen land, weer wereldkampioen te worden. Het had de kroon op zijn carrière moeten worden. Maar in eindsprint kreeg de Waal een duw van de Canadees Steve Bauer en kwam hij ten val. De Italiaan Maurizio Fondriest profiteerde en won de wereldtitel. Criquielion spande vervolgens rechtszaken aan tegen Bauer, die hem, zo betoogde hij, opzettelijke dan wel onopzettelijke slagen en verwondingen had toegebracht. Criquielion verloor na een jarenlange juridische strijd.

Het bewuste moment in 1988:

Ploegleider en wethouder

Na zijn carrière als renner werd Criquielion ploegleider, onder meer voor Lotto, de ploeg waarvoor hij zelf ook had gereden. Hij was tot zijn overlijden wethouder in zijn geboorteplaats Lessines, onder andere verantwoordelijk voor sport.