Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Opstelten en Spies niet gehoord in proces-Van Rey

Minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie, VVD).
Minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie, VVD). Foto ANP/ Martijn Beekman

Minister Ivo Opstelten (VVD, Veiligheid en Justitie) en oud-minister Liesbeth Spies (CDA, Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) hoeven niet gehoord te worden in het corruptieproces tegen Jos van Rey. De rechtbank van Rotterdam heeft dat vanochtend beslist naar aanleiding van een verzoek van de verdediging van de liberale oud-wethouder van Roermond.

De beslissing over het horen van staatssecretaris Fred Teeven (VVD, Veiligheid en Justitie) is opgeschort in afwachting van een rapport over een technische storing bij het tappen van de telefoon van Van Rey door justitie. Die zou met Teeven tijdens de sollicitatieprocedure voor een nieuwe burgemeester in Roermond in strijd met vertrouwelijkheidsregels hebben gesproken over een VVD-kandidaat. Juist dit gesprek werd echter niet opgenomen.

Van Rey wordt vervolgd, omdat hij als adviseur voor de vertrouwenscommissie voor de burgemeestersbenoeming informatie zou hebben gelekt. De door de raad uiteindelijk gekozen kandidaat Ricardo Offermanns (VVD), oud-burgemeester van Meerssen, werd begin vorig jaar veroordeeld tot 120 uur werkstraf, omdat hij vragen en antwoorden van Van Rey kreeg doorgespeeld. Offermanns hoorde vorige week in hoger beroep opnieuw die straf tegen zich eisen. De rechtbank besloot vandaag dat Offermanns wél gehoord mag worden.

Van Rey wordt dor justitie behalve van het lekken van vertrouwelijke informatie ook verdacht van ambtelijke corruptie, het witwassen van geld en stembusfraude. Hij staat terecht samen met de Roermondse projectontwikkelaar Piet van Pol en oud-wethouder Tilman Schreurs (VVD) uit die plaats.