Opnieuw asielgezin met kinderen opgesloten. D66 wil opheldering

D66 wil opheldering van staatssecretaris Fred Teeven over het opsluiten van een asielgezin met twee kleine kinderen. Volgens Tweede Kamerlid Gerard Schouw is het vastzetten van het uitgeprocedeerde gezin in strijd met een belofte die Teeven twee weken geleden deed in de Kamer.

Staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie
Staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie Foto ANP / Bas Czerwinski

D66 wil opheldering van staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) over het opsluiten van een asielgezin met twee kleine kinderen. Dat bevestigt de woordvoerder van D66 tegenover NRC.

Volgens Tweede Kamerlid Gerard Schouw is het vastzetten van het uitgeprocedeerde gezin in strijd met een belofte die Teeven twee weken geleden deed in de Kamer.

Politiek redacteur van NRC Annemarie Kas zegt:

“Teeven beloofde dat gezinnen met jonge kinderen die geen verblijfsvergunning krijgen, niet meer in detentie worden geplaatst voordat ze worden uitgezet. Voorheen gebeurde dat wel, maar een aantal partijen, waaronder PvdA, gingen daar tegenin.”

In bepaalde gevallen zou een gezin nog wel in detentie geplaatst kunnen worden, maar in elk geval moeten de belangen van het kind bij het besluit zijn meegewogen. En volgens Schouw is dat in deze zaak niet gebeurd. Vandaag stelde hij schriftelijk vragen aan de staatssecretaris.

Russisch gezin

Het bericht bereikte Kamerlid Schouw via een melding van Defence for Children. Volgens die organisatie, die opkomt voor de rechten van kinderen, is dit “kwetsbare gezin” in een gesloten gezinsvoorziening in Zeist geplaatst, zonder dat er is nagedacht over het belang van de kinderen.

Het gaat om een Russisch gezin met twee zoontjes van vijf en zes jaar oud. De moeder is zwanger en zowel zij als een van de kinderen was onder behandeling bij een psychiater. Dat zegt Martine Goeman van Defence for Children.

Discussie loopt al langer

De discussie of kinderen van asielzoekers wel of niet in detentie mogen worden geplaatst, loopt al langer. Schouw:

“Het leek er even op dat er definitief een einde aan deze praktijken was gekomen, maar nu blijkt niets minder waar. Daarom wil ik zo snel mogelijk opheldering van Teeven. Zelfs de rechter oordeelde keer op keer dat dit niet mag.”

Teeven al eerder op de vingers getikt

De staatssecretaris is al eerder door de rechter op de vingers getikt voor een vergelijkbare zaak. Goeman:

“Onlangs werd een gezin uit Burundi tot twee keer toe in bewaring gesteld zonder dat daarbij rekening was gehouden met de belangen van de betrokken kinderen. Beide keren werd het beroep van dit gezin tegen de inbewaringstelling door de rechter gegrond verklaard. Teeven beloofde voortaan beter naar de gezinssituatie te kijken, maar nog geen twee weken later speelt deze case.”

In de bewaringszaak van het Russische gezin geeft Teeven volgens Goeman expliciet toe in strijd te handelen met zijn eigen beleidsafspraken. In het document staat:

“Gezien vorenstaande wordt betrokkene, ondanks de beleidsafspraken, in bewaring gesteld in de gesloten gezinslocatie te Zeist.”