Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Oorlog

Porosjenko: Oekraïense soldaten trekken zich terug uit Debaltseve

Oekraïense strijdkrachten trekken zich “gepland en georganiseerd” terug uit Debaltseve in Oost-Oekraïne, de stad die de separatisten al weken proberen te veroveren. Dat heeft de Oekraïense president Petro Porosjenko in een videoboodschap bevestigd. Zo’n 80 procent van de militairen is al weg, zei hij.

Oekraïense strijdkrachten onderweg van Artemivsk naar Debaltseve.
Oekraïense strijdkrachten onderweg van Artemivsk naar Debaltseve. Foto AFP/ Anatolii Stepanov

Oekraïense strijdkrachten trekken zich “gepland en georganiseerd” terug uit Debaltseve in Oost-Oekraïne, de stad die de separatisten al weken proberen te veroveren. Dat heeft de Oekraïense president Petro Porosjenko in een videoboodschap bevestigd. Zo’n 80 procent van de militairen is al weg, zei hij volgens persbureau Reuters.

Het betekent dat Debaltseve, een belangrijk verkeersknooppunt tussen rebellenbolwerken Donetsk en Loegansk, definitief in handen komt van de rebellen. Symbolisch een belangrijk militair verlies voor de regering in Kiev, zegt onze buitenlandredacteur Hubert Smeets, maar het zal niet veel veranderen aan de militaire verhoudingen in de regio Donbas.

Vanochtend kwamen er wisselende berichten uit Oekraïne over de eventuele terugtrekking van het regeringsleger. De regering zei dat de strijd in het stadje gewoon doorging. Een pro-Oekraïense commandant in de Donbas zei echter dat Oekraïense militairen bezig waren zich terug te trekken.

Joost Bosman, journalist voor de Persdienst in Rusland:

Gisteren meldde het Oekraïense ministerie van Defensie dat de separatisten een deel van het stadje in handen hadden. De rebellen zeiden zelf dat het om zo’n 80 procent ging.

De Russische president Vladimir Poetin zei gisteren al dat het Oekraïense leger er verstandig aan zou doen zich terug te trekken uit Debaltseve.

Minsk-akkoord in gevaar

Ondanks het vorige week gesloten bestandsakkoord van Minsk werd er gewoon gevochten in en rondom Debaltseve. Beide partijen weigerden tot nu toe te beginnen met het terugtrekken van hun zware wapens, zoals vastgelegd in dat akkoord.

De dreigende crisis in de uitvoering van het Minsk-akkoord is het gevolg van onenigheid over de nieuwe status van Debaltseve. In het Minsk-akkoord van afgelopen donderdag wordt vastgehouden aan de bestandslijn uit het eerste Minsk-akkoord, in september vorig jaar gesloten. Maar de situatie in de strijd in sindsdien veranderd. De separatisten zijn in Debaltseve aan de winnende hand. Toch zouden ze zich volgens het akkoord moeten terugtrekken.

Gisternacht zei de vicevoorzitter van de Volksraad in Donetsk, het parlement van de ‘Volksrepubliek Donetsk’, dat de pro-Russische milities “niet het recht hebben” de strijd bij Debaltseve te staken. Nadat het bestand, zaterdagavond ingegaan, van kracht werd, zeiden rebellen al dat Debaltseve daar geen onderdeel van uitmaakte.

De separatisten zouden vandaag wél begonnen zijn met het terugtrekken van hun zware wapens in delen van het rebellengebied waar momenteel niet gevochten wordt. Dat heeft de ‘Volksrepubliek Donetsk’ vandaag gezegd volgens Russisch persbureau Interfax, schrijft Reuters.

5.300 doden later

Het nieuwe bestandsakkoord voor Oekraïne werd vorige week donderdag bereikt na veertien uur durende onderhandelingen tussen de leiders van Duitsland, Frankrijk, Rusland en Oekraïne. Er is onder meer afgesproken dat de strijdende partijen de komende twee weken al hun zware wapens terugtrekken uit de frontlinie. Er moet zo een bufferzone van 50 tot 140 kilometer worden geschapen (lees hier de elf hoofdpunten uit het akkoord)

De wapenstilstand moet verdere escalatie van het conflict in Oekraïne voorkomen. De oorlog tussen Russisch-gezinde separatisten en de regering in Kiev begon in april; zo’n twee maanden na de pro-westerse omwenteling in Oekraïne. In de tien maanden die volgden zijn nu 5.300 doden gevallen.

Lees verder in NRC: een uitgebreide special over de oorlog en het bestand in Oekraïne. (€)