Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Cees ’t Hart nieuwe topman Deense bierbrouwer Carlsberg

De Deense bierbrouwer Carlsberg heeft de Nederlander Cees ‘t Hart benoemd als opvolger van de huidige ceo Jørgen Buhl Rasmussen. ‘t Hart was al sinds 2009 ceo van het zuivelconcern FrieslandCampina en zal op 15 juni de leiding overnemen van Buhl Rasmussen, die dan met pensioen zal gaan.

Cees van 't Hart was al ceo van FrieslandCampina sinds 2009.
Cees van 't Hart was al ceo van FrieslandCampina sinds 2009. Foto ANP / Marcel Antonisse

De Deense bierbrouwer Carlsberg heeft de Nederlander Cees ‘t Hart benoemd als opvolger van de huidige ceo Jørgen Buhl Rasmussen. ’t Hart was al sinds 2009 ceo van het zuivelconcern FrieslandCampina en zal op 15 juni de leiding overnemen van Buhl Rasmussen, die dan met pensioen zal gaan.

’t Hart leidde de samensmelting van Friesland Foods en Campina, die eind 2008 fuseerden tot het huidige FrieslandCampina waardoor de onderneming internationaal kon uitbreiden. Onder zijn leiding nam de omzet toe van 8,2 naar 11,4 miljard euro. In Azië realiseerde FrieslandCampina vooral groei met de verkoop van kindervoeding in China en Hongkong, onder andere door het melamineschandaal in China. Voordat ’t Hart bij FrieslandCampina in dienst kwam, werkte hij bij Unilever. Hij zal bij FrieslandCampina worden opgevolgd door coo Roelof Joosten, die sinds 2012 lid van het bestuur van het zuivelconcern is.

Carlsberg beperkte omzetdaling door omzet in Azië

Carlsberg is de op drie na grootste bierbrouwer ter wereld. Het bedrijf zag zijn omzet vorig jaar stabiliseren op 8,7 miljard euro. De onderneming verkocht 3 procent meer bier dan in 2013, vooral dankzij overnames. In het vierde kwartaal vorig jaar zakte de omzet met 6 procent en nam de bierverkoop met 2 procent af. De operationele winst was in die periode 22 procent lager dan een jaar eerder.

Het Deense bedrijf liet afgelopen maanden al weten veel last te hebben van de onrust rond Rusland en de slechte economische situatie in dat land, maar wist de gevolgen daarvan naar eigen zeggen te beperken dankzij gunstige ontwikkelingen in West-Europa en Azië.

Lees ook het artikel en interview met Cees ’t Hart over de groei in Azië van FrieslandCampina ‘Daar meer baby’s, hier meer melk’ (€) en ‘Wij moeten straks 9 miljard mensen van zuivel voorzien’(€).