Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Limburgs bedrijf doet aangifte tegen VVD’er Verheijen om corruptie

Kamerlid Mark Verheijen van de VVD tijdens het debat in de Tweede Kamer.
Kamerlid Mark Verheijen van de VVD tijdens het debat in de Tweede Kamer. Foto ANP / Martijn Beekman

Het bedrijf Taurus van de Limburgse ondernemer Wout Heijmans heeft vandaag aangifte gedaan tegen Tweede Kamerlid Mark Verheijen (VVD) wegens corruptie. Dat meldt persbureau ANP. Verheijen zou zich als wethouder in Venlo schuldig hebben gemaakt aan corruptie, stelt het bedrijf.

Heijmans denkt dat hij door Verheijen is tegengewerkt bij zijn poging een bioscoop te bouwen in Velden, een dorp in de gemeente Venlo. Verheijen zou de Roermondse projectontwikkelaar Piet van Pol, die een bioscoop bouwt in Venlo, hebben bevoordeeld, zo is te lezen in het verzoek tot strafvervolging. Van Pol wordt verdacht van corruptie.

ingetrokken vergunning

De oprichter van Taurus liet eind vorig jaar tegenover Elsevier weten een schadeclaim voor te bereiden tegen het VVD-Kamerlid. Hij zei dat hij 1,5 miljoen euro schade heeft geleden.

Eerder onthulde het weekblad dat Van Pol duizenden euro’s had overgemaakt ten gunste van regionale verkiezingscampagnes van de VVD, waar ook Verheijen profijt van had. Heijmans sprak van “smeergeld” en zegt dat Verheijen hem “consequent tegenwerkte” en contact vermeed.

Heijmans kreeg in 2008 een vergunning om bioscoopzalen te bouwen. Na de verkiezingen van 2009 vernietigde het nieuwe gemeentebestuur de vergunning. Later gaf het Van Pol vergunning om een bioscoop te bouwen. Hij kocht de gemeentegrond ver onder de taxatiewaarde. Verheijen was bij de projectvoorbereidingen betrokken, hoewel hij al vertrokken was om gedeputeerde te worden toen de gemeente er formeel over besloot.

NRC deed onderzoek naar het declaratiegedrag van Verheijen. Lees de artikelen daarover: Pekingeend, skûtsjesilen en de dienstauto (€)