Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Laat filmers van de toekomst stemmen

Bij wijze van gedachte-experiment: voor de Oscars niet langer de prijswinnaars uit het verleden laten stemmen,want hoe zat het ook alweer met resultaten uit het verleden en garanties voor de toekomst? Maar makers van wie vaststaat dat zij in het jaar na de Oscars een film gaan maken. Dus: geen strategische stemmen meer, geen lobby’s, niet meer anticiperen op de ‘smaak’ van een anonieme groep hoogbejaarden waardoor elk land jaarlijks zijn zouteloze ‘Oscarfilm’ produceert. Nee: laat de makers van de toekomst oordelen over de cinema van vandaag. En bij voorkeur met stemverklaringen bij de uitreiking: zou het niet verfrissend zijn om te weten wat de stemgerechtigden er echt van vinden?