Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Arbeidsmarkt

Geen akkoord V&D en bonden

De onderhandelingen tussen warenhuisketen V&D en vakbonden FNV en CNV hebben geen akkoord over het loonkostenconflict opgeleverd. Dat is gisteren bekendgemaakt. Het winstdelingsplan dat V&D maandag in de rechtbank op tafel legde, waarin werknemers in ruil voor salarisverlaging aandelen krijgen die hen bij winstgevendheid geld opleveren, biedt volgens de bonden „niet het gevraagde perspectief”. Niels Suijker van FNV wijst erop dat V&D al twintig jaar verlies maakt. „Wij zien niet dat de aandelen binnenkort iets voor de werknemers gaan opleveren.” V&D hoopt in 2018 weer winstgevend te zijn. De rechter gaf V&D en de bonden tot vanmiddag 13 uur de tijd om er alsnog samen uit te komen. Nu doet de rechtbank maandag uitspraak. Het kort geding draait om de vraag of het noodlijdende warenhuis 5.000 werknemers eenzijdig een loonsverlaging van 5,8 tot 10 procent mag opleggen. V&D stelt dat dit nodig is om een faillissement te voorkomen. (NRC)