Jij bent de baas van de huisartsenopleiding in het AMC

Foto iStock

Interessante vacature? Lees hier waarom je wel (of niet) wilt solliciteren op deze functie.

Functie: Hoofd Huisartsopleiding
Bedrijf: Academisch Medisch Centrum - Universiteit van Amsterdam
Wat opvalt aan de vacature: per jaar worden er onder jouw toezicht 96 nieuwe huisartsen opgeleid.

Wat doe je dan eigenlijk?

Simpel gezegd ben je als Hoofd Huisartsopleiding in het Academisch Medisch Centrum (AMC) eindverantwoordelijk voor de opleiding tot huisarts. Om huisarts te worden, volgt een arts na de studie geneeskunde nog een opleiding van drie jaar tot huisarts. Dat kan in Nederland in één van de acht academische ziekenhuizen, waaronder dus in het AMC.

Aan de opleiding, die bestaat uit vier dagen praktijkervaring en één dag onderwijs, zijn ongeveer zeventig medewerkers verbonden. Het is aan jou het traject van de opleiding zo goed mogelijk in te richten. Moet er bijvoorbeeld meer onderwijs komen over het contact met patiënten of juist meer over het stellen van een diagnose? Of over hoe je het beste omgaat met je personeel?

Jij bepaalt het en overlegt daarvoor met medewerkers, andere opleidingshoofden, studenten en andere betrokkenen. Daarnaast doe je onderzoek en geef je ook zelf wel eens onderwijs. En, ook niet onbelangrijk, je bent er verantwoordelijk voor dat de opleiders - de huisartsen waar je leerlingen praktijkervaring opdoen - voldoende kwaliteiten in huis hebben. Zo verzorgt het AMC ook voor hen onderwijs. “Niet iedere huisarts is ook zomaar een opleider”, zegt Henk van Weert, hoofd afdeling Huisartsgeneeskunde in het AMC.

Waarom zoeken ze iemand?

Het huidige Hoofd Huisartsopleiding stopt er na tien jaar mee.

Wat voor collega moet je zijn?

Je bent huisarts - je blijft één dag in de week als huisarts werken - en hebt in dat vak veel ervaring. Je houdt in de gaten wat er speelt, maar hebt daarnaast ook een duidelijke visie op het vak en het onderwijs dat daarbij nodig is. Daarbij houd je wel van een beetje vergaderen, want daar zul je ongeveer twee tot drie uur per dag mee bezig zijn.

Wat verdient dat?

Tussen de 6.434 en 8.536 euro per maand.

Waarom wil je hier wel/niet werken?

Ben je huisarts, heb je een mening over het beroep en weet je hoe het allemaal (nog) beter kan? Dan heb je in deze functie alle ruimte om daar iets mee te doen. “Voor sommigen is het echt de realisatie van een droom”, zegt Van Weert.

Maar daar hoort natuurlijk ook een verantwoordelijkheid bij. De werkdagen zijn vaak lang en ook ‘s avonds en in het weekend moet er wel eens iets worden gedaan. Bovendien is niet iedereen geschikt om leiding te geven aan zeventig mensen.

    • Marieke ten Katen