Japan Post Group gaat flink internationaal uitbreiden

Wat gebeurde er in Azië terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Japan Post Group wil het Australische logistieke bedrijf Toll Holdings voor 600 miljard yen overnemen, meldt Asia Nikkei Review. Dit zou het Japanse bedrijf toegang geven tot een groot buitenlands distributienetwerk.

De aankoop van Toll zou de grootste zijn in de geschiedenis van Japan Post Group, de PostNL van Japan. De Raad van Bestuur van Toll beveelt aandeelhouders aan om het bod van 9,04 Australische dollar per aandeel te accepteren. De topman van het Australische bedrijf vangt 340 miljoen Australische dollar door de deal. The Sydney Morning Herald noemt Paul Little niet voor niets de winnaar van deze overname.

Toll biedt Japan Post Group toegang tot meer dan 1200 distributielocaties in 55 landen, voornamelijk in Azië. CEO van Japan Post, Toru Takahashi, kan dan ook niet wachten om de activiteiten uit te breiden, zo laat hij weten:

“In partnership with Toll we are … looking outward and becoming a leading global player”

Japanse strijd om Filipijnse markt

Mizuho Financial Group is in onderhandeling om een meerderheidsaandeel van meer dan 500 miljoen te kopen in de Filipijnse kredietverstrekker Bank of Commerce. Het is de meest recente investering van een Japanse bank in Zuid-Oost Azië, schrijft The Wall Street Journal.

Mizuho, de op twee na grootste bank van Japan, probeert 60 procent van Bank of Commerce in handen te krijgen via aandeelhouder San Miguel Corp. Deze makelaar en voormalige bierbrouwer wil al tijden de aandelen kwijt, maar eerder deals mislukten. Een succesvolle aankoop van Bank of Commerce, de op veertien na grootste bank van de Filipijnen, door Mizuhu zorgt ervoor dat de Japanse financiële instelling de concurrentiepositie in Azië kan verstevigen.

Hoge huur in Hong Kong

Makelaars en vermogensbeheerders van het Chinese vasteland zorgen ervoor dat kantoorruimte in Hong Kong onbetaalbaar begint te worden, schrijft de South China Morning Post.

Chinese bedrijven huurden in 2014 51 procent meer kantoorrtuimte in Hong Kong dan het jaar ervoor. Zij zien de stad als een springplank om internationaal uit te breiden. De bedrijven van het vasteland - veelal makelaars en vermogensbeheerders - zijn dan ook bereid veel neer te tellen voor ruimtes op goede locaties. De prijs per vierkante voet (0,10 vierkante meter) kan oplopen in het financiële centrum oplopen tot bijna honderd Hong Kong dollar (11 euro), in andere delen van de stad is dat minder dan de helft.

    • Hans Klis