Sport

Lekker de ijsbaan op in de vakantie? We gaan liever écht naar buiten

Foto Boaz Timmermans

Helaas, op natuurijs schaatsen zit er dit jaar waarschijnlijk niet meer in. Het blijft voorlopig zacht, voorspelt het KNMI.

Dat is natuurlijk nog geen reden om het schaatsen te laten. Schaatsliefhebbers kunnen in de drukste weken van het seizoen - de Kerst- en nu begonnen voorjaarsvakanties - massaal naar de kunstmatig koud gehouden baan. Althans, dat zou je denken. Is het dan nu een topseizoen?

25 kunstijsbanen en 147.000 leden

Niet echt, blijkt uit onze rondgang. Nederland telt 25 kunstijsbanen:

En het zachte weer zorgt in ieder geval niet voor meer leden van schaatsbond KNSB. Afgelopen jaar waren er na een korte opleving weer tweeduizend leden minder.

Volgens woordvoerder Huub Snoep loopt het aantal leden altijd terug als er geen natuurijs is - zoals de afgelopen twee jaar. “En na een vorstperiode zie je weer dat het aantal leden het jaar erop omhoog gaat.”

Minder bezoekers

Extra drukte van gewone dagjesschaatsers dan? Onzin, zegt Ben van Langen, naar eigen zeggen de langstzittende Nederlandse ijsbaanmanager en hoofd van het Alkmaarse De Meent. Zijn baan is momenteel minder druk dan anders. Van Langen:

“Als de temperatuur rond het vriespunt is, wordt het drukker bij de kassa. Helaas voor ons betekent dat nu steeds minder drukte omdat het te warm is.”

Per seizoen heeft hij zo’n 150.000 betalende bezoekers. Dat worden er jaarlijks zo’n 2 tot 3 procent minder, zegt Van Langen.

Op de dakloze Jaap Edenbaan in Amsterdam, met zo’n 550.000 bezoekers per seizoen, hetzelfde verhaal. Volgens woordvoerder Joris Wouters is de balans voor het seizoen nog moeilijk op te maken, maar is het altijd drukker als het helder én koud is. “Dan denken mensen aan schaatsen.” Omdat het nu iets kouder dan vorig warm winterjaar is, komen ook iets meer mensen.

Ook de Uithof in Den Haag zegt dat het - op de altijd drukke vakanties na - iets minder druk is door het zachte weer (“we zitten bij Kijkduin, toen het aan het begin van het seizoen nog heel erg warm was gingen mensen liever daarheen, nu blijven ze buiten sporten”). Kardinge Groningen (“als het mooi weer is, gaan mensen liever naar buiten”), het volledig overdekte Leisure World Ice Center Dronten (“als het regent en stormt is het bij ons drukker”) en Schaatsbaan Rotterdam (“er is vaak geen peil op te trekken, maar ik weet zeker: als er natuurijs in zicht is, is het drukker”) bevestigen: korte oplevingen rond de Olympische Spelen vorig jaar ten spijt, zorgt alleen vriesweer ervoor dat meer mensen de schaatsbaan op gaan.

Alleen FlevOnice (ja, echt) zegt dat het drukker is dan vorig jaar. 20 tot 25 procent, met twee- tot drieduizend bezoekers per dag. Maar alleen als ze open kunnen: onder de vijftien graden, 95 dagen dit jaar.

De serieuze rondjes en de lol op Schaatsbaan Rotterdam, die sinds eind 2013 bestaat (Foto’s Boaz Timmermans, NRC):

Vooral vervelend voor de belastingbetaler

Dat het slechter loopt, is niet alleen vervelend voor de schaatsbanen zelf. De KNSB is voor 77 procent afhankelijk van sponsors en subsidies (vorig jaar 75 procent), en ook ijsbanen draaien grotendeels op de miljoenen aan subsidie die ze jaarlijks van gemeenten krijgen.

De Jaap Edenbaan krijgt dit jaar naar verwachting 1,13 miljoen euro subsidie, en bijvoorbeeld het Sportbedrijf Deventer (ook voor zwemmen en andere sporten) kreeg in 2013 volgens het jaarverslag 4,92 miljoen euro subsidie. Eigen inkomsten: iets meer dan 209.000 euro. Door de weersonzekerheid en hoge energiekosten zouden de meeste banen anders dus niet overleven. Hopen dat het snel vriest.